"Smrt je ustvarila čas, da lahko goji stvari, ki jih bo ubila." Zaradi takih morbidnih uvidov je Rust Cohle (Matthew McCounaghey) v igri za najboljšega igralca v dramski seriji. Foto:
Igralska zasedba serije Breaking Bed (Kriva pota), RJ Mitte, Anna Gunn, Dean Norris, Betsy Brandt, Bryan Cranston, Aaron Paul, Bob Odenkirk, Jonathan Banks (z leve proti desni)
Televizijska mreža AMC je že septembra lani predvajala zadnji del pete sezone, s katerim so Kriva pota tudi sklenila svojo uspešno zgodbo. Prvi del napete serije o plašnem srednješolskem učitelju, ki po zdravnikovi diagnozi - rak - sklene, da bo treba kemoterapijo plačati s proizvajanjem in preprodajo mamil, si je leta 2008 ogledalo 1,2 milijona ljudi, do zadnjega dela pa je ta številka poskočila na 6,6 milijona. Foto: EPA
V vlogi voditelja bo tokrat Seth Myers, ki sicer že pol leta vodi večerni pogovorni šov Late Night. Foto: NBC
Čeprav imajo kritiki Sodobno družino praviloma radi, se strinjajo, da je čas, da jo na prestolu najboljše humoristične nanizanke nasledi kaka druga. Foto: EPA
Že 16. avgusta so v Los Angelesu podelili kipce v "tehničnih" kategorijah in za najboljše gostujoče zvezdnike v serijah. Uzo Aduba je v svoji kategoriji premagala pet kolegic (tudi soigralki Laverne Cox in Natasho Lyonne) in svojega prvega emmyja dobila za vlogo v seriji Orange is The New Black. Foto: Reuters

Čeprav stavnice zmago v morda najprestižnejši kategoriji, najboljša dramska serija, še vedno napovedujejo Krivim potem, pa bi znal na koncu tehtnico prevesiti adut HBO-jevega True Detective: Matthew McConaughey je v zadnjem času po zaslugi trojčka filmov Klub zdravja Dallas, Mud in Volk z Wall Streeta dežurni ljubljenec naroda. Še en nov prišlek - prav tako odlična serija Orange Is The New Black - se je "spopadu titanov" izognila tako, da jo je Netflix kandidiral v kategorijo humorističnih serij, kjer je konkurenca morda malo milejša.

Za zdaj sicer bolje kaže "Detektivu": na podelitvi emmyjev v tehničnih kategorijah, ki se je zgodila že 16. avgusta, je serija dobila že štiri nagrade, med drugim za najboljšo fotografijo in najboljšo razdelitev vlog. Breaking Bad ima enega samega, za najboljšo montažo.


Bryan Cranston, ki je sicer že pred letom dni končal svojo etapo v vlogi Walterja Whitea, je tokrat torej zadnjič nominiran za najboljšega igralca v dramski seriji. V bitki za kipec bo moral med drugim premagati Jeffa Danielsa (The Newsroom), ki mu ga je izpred nosa speljal že lani.

Hollywood žaluje
Nekaj pa je gotovo že vnaprej: celotno letošnje slavje bo zasenčila nedavna smrt hollywoodskega velikana Robina Williamsa, ki je pretresla zabavno industrijo. Komiku se bo v okviru segmenta In memoriam, ki je posvečen spominu na v zadnjem letu umrle ustvarjalce, poklonil kolega in prijatelj Billy Crystal. Še na lanski podelitvi je v tem istem segmentu nastopil Williams sam: poslovil se je od komika Jonathana Wintersa, s katerim sta sodelovala pri seriji Mork and Mindy.

Vajeti spet v rokah komika
Kljub temu podtonu žalovanja pa bodo emmyji tudi letos skušali postreči s smehom: prireditev tokrat prvič vodi Seth Meyers, ki ne bo imel lahko naloge. Neizogibno ga bodo namreč primerjali z Neilom Patrickom Harrisom, ki ima večino zaslug za vse pohvale lanskega spektakla. Meyersu se bo na odru pridružila še cela plejada slavnih podeljevalcev, med njimi tudi komika Stephen Colbert in Jimmy Fallon, pa tudi Halle Berry, Debra Messing, Lucy Liu in celo pevka Gwen Stefani.


Če Orange Is The New Black dobi emmyja za najboljšo humoristično serijo, bo to prva enourna zmagovalna serija v tej sekciji po letu 1999, ko je slavila Ally McBeal. Seveda pa mora prej premagati še eno najbolj gledanih serij na ameriški televiziji, Veliki pokovci (The Big Bang Theory), na emmyjih redno nagrajevano Sodobno družino (Modern Family), novinko Silicon Valley ter nanizanki Louie in Veep. Taylor Schilling (OITNB) in Julia Louis-Dreyfus (Veep) sta najbrž najverjetnejši kandidatki za emmyja za najboljšo igralko v humoristični nanizanki.

V sekciji drame so stvari malo manj jasne: mi bi stavili na Robin Wright (House of Cards), a so tu še Claire Danes (Homeland), Michelle Dockery (Downton Abbey), Lizzy Caplan (Masters of Sex), Julianna Margulies (The Good Wife) in Kerry Washington (Scandal).

In potem seveda ne gre pozabiti na eno največjih uspešnic med oboževalci: krvava fantazijsko-zgodovinska saga Igra prestolov (Game of Thrones) je tista, ki gre letos v boj z največ nominacijami; ima jih kar 19, med drugim tudi tisto za najboljšo dramsko serijo. Ekranizacija romanov Georgea R. R. Martina, ki tematizira bitko za premoč med konkurenčnimi klani v sedmih mitskih kraljestvih, je pred kratkim ravno dobila pogodbo za snemanje pete in šeste sezone.

Kralj HBO
Na splošno ima največ želez v ognju tudi letos mreža HBO: nakopičili so kar 99 nominacij, kar daleč poseka "skromnih" 31, kolikor so jih našteli pri vse konkurenčnejšem podjetju za pretakanje vsebin v živo, Netflixu.

Fargo, ki je nekakšen ohlapen "spin-off" kultnega filma bratov Coen, ki pa serije nista režirala, je nominiran v 18 kategorijah. Billy Bob Thornton ima tako možnost, da postane najboljši igralec v filmu ali miniseriji (čeprav je favorit v tej kategoriji Mark Ruffalo v ganljivi drami o epidemiji aidsa v osemdesetih, The Normal Heart).

Seveda je vsako leto zanimivo šteti, kdo in kje vse je bil po krivici spregledan. Ko so julija razglasili nominacije, je bila po mnenju številnih v kategoriji najboljše drame grdo pozabljena podcenjena CBS-ova The Good Wife.