Le kaj je s tem zajcem? Omenjena žival je imela nazadnje tako veliko vlogo leta 1950 v filmu Harvey. Zajec se je (v dvometrski podobi) takrat prikazoval Jamesu Stewartu. Foto: EPA
Le kaj je s tem zajcem? Omenjena žival je imela nazadnje tako veliko vlogo leta 1950 v filmu Harvey. Zajec se je (v dvometrski podobi) takrat prikazoval Jamesu Stewartu. Foto: EPA
Donnie Darko
Donnie Darko - zmeden mladenič ali odrešenik? Foto: EPA
Richard Kelly
Richard Kelly - genij ali režiser z enim samim hitom. Za zdaj kaže bolj na zadnje. Foto: EPA
S. Darko
S. Darko bo režiral Chris Fisher. Kaj lahko pričakujejo ljubitelji originala? Foto: EPA

Richard Kelly je leta 2001 posnel film, ki je komaj oplazil kinodvorane, a svoj nesluten razcvet doživel v naslednjih letih, ko so ga s pomočjo DVD-jev odkrivale nove generacije filmofilov, svoje mesto pa je našel tudi na številnih ljubiteljskih straneh in forumih.

Donnie Darko (Jake Gyllenhaal) je problematični najstnik, ki ima veliko težav sam s sabo, z družino in s šolo. Trpi za paranoidno shizofrenijo in ko (za nekaj časa) preneha jesti tablete, se mu prikaže ogromen zajec, ki mu napove konec sveta v roku 28 dni.

Hm, nenavaden zaplet. A naštejmo le še nekaj tem, ki se pojavijo v filmu: družinski odnosi, morala in vrednote na trhlih tleh (rahlo dvomljivi motivator Jim Cunningham v podobi Patricka Swayzeyja zagovorja življenje brez jeze, spolnosti in alkohola, pozneje pa se izkaže, da je pedofil), vzporedno vesolje, eksistencialne teme ("Vsakdo umre sam"), politična konotacija (zgodba se dogaja leta 1988 v času tik pred ameriškimi predsedniški volitvami, na katerih je pozneje zmagal George Bush starejši), številni zabavni citati in zgodba, ki ima rep in glavo, vmes pa veliko možnih interpretcij.

Pohvaliti velja igralsko zasedbo. Za vlogo Donnieja Darka so bili v igri celo Vince Vaughn (!?), Mark Wahlberg in Jason Schwartzman. Vprašanje, kakšen bi bil film z omenjenimi igralci. Zgodovina kaže, da je bila izbira Gyllenhaala zadetek v polno. Čeprav je družina Darko prepletena s težavami in kletvicami, pa gre vseeno opaziti energijo, ki vse člane povezuje v živ organizem. Tu sta veliko delo (s sicer skrbno odmerjenim časom) opravila starša (Holmes Osborne in Mary McDonnell), svoj kamenček pa je pristavila tudi sestra Elizabeth (tudi v resnici sestra Maggie Gyllenhaal).

Vsak prizor ima svoj namen in sporočilo, kar je pri sodobnih režiserjih bolj izjema kot pravilo. Kelley se tako, recimo, pokloni nekaterim filmom - uvodni prizor gre na račun Zadnje Kristusove skušnjave (ta film predvajajo tudi v kinu, ki ga obišče naslovni junak), soseda (znana pod imenom "Babica Smrt") vozi kolo (spomin na ET-ja, v katerem je igrala Drew Barrymore - v Donnieju Darku jo vidimo v vlogi učiteljice).

Ob osnovni dolžini filma obstaja še režiserjeva različica, ki je približno pol ure daljša. Ljubiteljem filma razjasni marsikatero skrivnost, nekaterim (vključno z avtorjem teh vrstic) pa je odveč, ker se bolj kot ne osredotoči le na eno samo interpretacijo in s tem rahlo omeji večplastnost zgodbe.

Kratke in sladke:
- Vse v znamenju osmice: leto dogajanja je 1988. Zajec napove konec sveta čez 28 dni, 6 ur, 42 minut in 12 sekund (vsota je 88), požar v filmu se je zgodil ob osmih, Donniejev pes je umrl pri osmih letih ...
- Film je bil posnet v 28 dneh, kolikor časa tudi traja dogajanje v filmu.
- Za vlogo Donniejevega očeta je bil v igri tudi Tim Robbins.
- Eden izmed vzrokov, da film v kinodvoranah ni nikoli res zaživel, je tudi 11. september. V filmu pomembno vlogo igra letalska nesreča, podobnih tem pa so se po letalskih napadih v New Yorku zelo izogibali.
- Za julija je napovedano nepričakovano nadaljevanje filma - S. Darko, ki se bo osredotočilo na najmlajšo članico družine Darko - Samantho. Podobno kot v Donnieju Darku jo bo upodobila Daveigh Chase.


Donnie Darko (Donnie Darko)
ZDA, 2001

Režija: Richard Kelly
Scenarij: Richard Kelly
Igrajo: Jake Gyllenhaal, Maggie Gyllenhaal, Mary McDonnell, Patrick Swayze, Noah Wyle, Drew Barrymore ...

Žanr: drama, misteriozni
Dolžina: 1 ura 53 minut
Premiera: 19. 1. 2001

Proračun: 6 milijonov dolarjev
Dobiček: 5,4 milijona dolarjev
Povezava: uradna stran, IMDB

Slavko Jerič
slavko.jeric@rtvslo.si