Josh O’Connor in Emma Corrin sta v četrti sezoni Krone upodobila Charlesa in Diano. Foto: IMDb
Josh O’Connor in Emma Corrin sta v četrti sezoni Krone upodobila Charlesa in Diano. Foto: IMDb

Z Netflixa so sporočili, da so svojo igrano serijo Krona (The Crown) že od nekdaj predstavljali kot prav tako – igrano. "Krono smo zmeraj predstavljali kot igrano serijo – in imamo veliko zaupanje, da naši naročniki razumejo, da gre za fiktivno delo, ki na splošno temelji na zgodovinskih dogodkih," so po poročanju Associated Pressa (AP) zapisali pri Netflixu. In dodali: "Zato ne načrtujemo – in ne vidimo potrebe – dodajati opombe."

Sorodna novica Britanski minister za kulturo meni, da bi moralo Krono spremljati opozorilo, da gre za fikcijo

Poleg brata princese Diane, ki je umrla leta 1997, si je za opombo, da gre za fikcijo, prizadeval tudi britanski minister za kulturo Oliver Dowden. Tovrstne pozive je sprožila predvsem četrta sezona serije, ki je trenutno na ogled. Vprašanja zgodovinske natančnosti niso predstavljala kakšne večje težave v prejšnjih sezonah serije, ki je zaživela leta 2016.

V več pogledih naporna 80. leta
V Kroni spremljamo dolgoletno vladavino kraljice Elizabete II., ki je na prestol sedla leta 1952. Dogajanje četrte sezone je postavljeno v 80. leta preteklega stoletja in gre torej za desetletje, ki je med Britance vneslo številne razkole. Med liki te sezone sta tudi takratna konservativna premierka Margaret Thatcher, 11-letni mandat katere je močno preoblikoval in razdelil Veliko Britanijo, ter princesa Diana, ki se je leta 1981 poročila s princem Charlesom.

Nekateri politiki iz vrst konservativcev so kritizirali upodobitev prve britanske premierke Thatcher, ki je umrla leta 2013. V Kroni jo igra Gillian Anderson, njeni spopadi s kraljico, ki jo v tej sezoni igra Olivia Colman, pa so v seriji prignani do mere, za katero številni menijo, da je pretirana.

Sorodna novica Kraljeva družina 4. sezono Krone označila za kruto in izkoriščevalsko

Med "evangelijem" in "dejanjem kreativne domišljije"
Dianin brat Charles Spencer je pred časom za britansko televizijsko mrežo ITV izrazil skrb, da bi nekateri gledalci vse fabule serije jemali "kot evangelij", kar je po njegovih besedah krivično. Meni, da bi Kroni izjemno pomagalo, če bi na začetku vsake epizode navedli, da ne gre za resnične dogodke, temveč da serija zgolj temelji na nekaterih resničnih dogodkih.

Avtor serije Peter Morgan je svoje delo že prej opredelil za "dejanje kreativne domišljije". Dejal je, da gre za izmišljen prikaz dogodkov iz resničnega življenja, ki pa temelji na temeljitem raziskovanju, še navaja AP.