Prepoznate iransko dekle, preoblečeno v fanta, ki gre na prepovedano tekmo? Foto: iz filma
Prepoznate iransko dekle, preoblečeno v fanta, ki gre na prepovedano tekmo? Foto: iz filma
Puncam iz filma Ofsajd bo nogometno tekmo komentiral vojak, ki nima pojma! 6. junija ob 21.55 na 2. programu TV Slovenija. Foto: iz filma
Leta 1874 je profesor Koch eden prvih učiteljev angleščine v nemških srednjih šolah. Velike sanje 7. junija ob 16.35 na 2. programu TV Slovenija. Foto: iz filma
Za navdušenje nad jezikom profesor Koch izbere posebne metode. Kateri šport prihaja z Otoka? Foto: iz filma
Kleni starši, veljaki in sodelavci so izjemno proti metodam profesorja Kocha ... Pa učenci? Foto: iz filma
Afriške države so neizčrpen vir nadarjenih nogometašev. Nanje prežijo skavti. Kakor lev, francoski film 8. junija ob 15.05 na 1. programu TV Slovenija. Foto: iz filma
Mitri Diop je srečni izbranec, ki mu ponujajo sanjsko profesionalno nogometno pogodbo v Evropi. Pa je vse res tako sanjsko? Prvi zapleti že pri financiranju poti. Foto: iz filma

Štiri dni pred začetkom letošnjega svetovnega prvenstva v nogometu bomo predvajali štiri 'nogometne' filme: o strastnem navijaču, iskanju afriških talentov, iranskih ženskah, ki ne smejo na tekme, in o privzgojitvi ljubezni do nogometa.
V četrtek, 5. junija, si lahko ob 20. uri na 2. programu TV Slovenija ogledate francosko komedijo Vse za nogomet režiserja Ritona Liebmana. Milou, 40-letni učitelj vožnje, ima v življenju eno samo ljubezen: neskončno privržen je enemu najbolj priljubljenih belgijskih nogometnih klubov Standard de Liege. Celo tako zelo, da se ne more družiti s tistimi, ki niso podporniki njegovega kluba. Potem pa sreča prikupno Martine, ki mu takoj prizna, da sovraži nogomet. Po nekaj neuspešnih srečanjih z njo se Milouju začne sesuvati življenje. Kaže, da bo moral za normalno razmerje spremeniti prav tisto, kar ima od vsega najraje. Toda ali mora resnično opustiti eno ljubezen zaradi druge?

Tako se začne Miloujeva nogometna terapija, ki ga med drugim zanese na sestanek anonimnih alkoholikov. Na poti spreobrnitve ga spremljajo številne zabavne prepreke.

V petek, 6. junija, ob 21.55 bo na 2. programu TV Slovenija na sporedu iranska drama Ofsajd. Film je režiral Jafar Panahi. Kdo je tisti nenavadni fant, ki tiho sedi v avtobusu, polnem kričečih navijačev, ki si gredo ogledat nogometno tekmo? Pravzaprav je ta plahi fant dekle, oblečeno v fanta. V Iranu nogomet obožujejo tudi ženske, medtem ko jim strogi islamski zakoni prepovedujejo udeležbo na javnih prireditvah, še posebej na nogometnih tekmah.
Pred začetkom tekme naše dekle aretirajo in jo skupaj z drugimi ženskami pridržijo ob stadionu. Po tekmi jih bodo predali policiji. Predtem pa bodo morale prenesti vsak vrisk, žvižg in navijanje, ki jih bodo lahko slišale med tekmo, ki si je ne morejo ogledati. In kar je še huje, poslušati bodo morale komentiranje vojaka, ki se mu o nogometu še sanja ne. Vseeno pa se ta mlada dekleta ne bodo vdala in bodo skušala storiti vse, da bi prišla na tribune. Izjemen film je leta 2006 v Berlinu dobil srebrnega medveda. Njegov režiser je bil leta 2010 aretiran in zaradi protirežimske drže obsojen na šest let zapora.

Velike sanje, nemška športna drama režiserja Sebastiana Groblerja, bodo na sporedu v soboto, 7. junija, ob 16.35 na 2. programu TV Slovenija. Mladi učitelj angleščine Konrad Koch začne leta 1874 službovati na strogi nemški šoli za dečke. Svobodomiselni in reformam naklonjeni ravnatelj von Merfeld je Kocha najel kot enega prvih učiteljev angleščine na nemških srednjih šolah. V zatohlo institucijo želi namreč spustiti nov veter sprememb. Koch, oxfordski diplomant, že na prvi učni uri spozna, da je pred težko nalogo, saj se predsodki do Angležev v nemškem narodu prenašajo iz roda v rod. Učence hoče navdušiti za jezik in tujo kulturo tudi z uporabo nekonvencionalnih metod, zato jih vpelje v nov šport, ki izvira z Otoka – nogomet. Seveda s svojimi vzgojnimi prijemi kmalu povzroči upor med vplivnimi starši, lokalnimi veljaki in, kar je najbolj žalostno, med svojimi sodelavci, ki se na vse kriplje oklepajo dogmatične pruske vzgoje. Grozi mu nečastni odpust iz institucije, potem pa se na njegovo stran postavijo učenci …
Film temelji na resničnih dogodkih.

Francoski film Kakor lev scenarista in režiserja Samuela Collardeyja bo na sporedu v nedeljo, 8. junija, ob 15.05 na 1. programu TV Slovenija. Vse več temnopoltih nogometašev iz Afrike igra v vodilnih evropskih nogometnih klubih. Afriške države so neizčrpen vir nadarjenih nogometašev, ki jih iščejo preračunljivi skavti. Ti mešetarji služijo na račun nadarjenih nogometnih upov, ki si seveda močno želijo, da bi zaigrali v katerem od evropskih nogometnih klubov.
16- letni Senegalec Mitri Diop, srednješolec in nadarjen nogometaš, živi pri babici in z veliko zagnanostjo trenira nogomet. Enega izmed treningov se udeleži nogometaš in strokovnjak, ki išče talente. Izbrani bodo odšli v Francijo, kjer jim bodo ponudili sanjsko profesionalno pogodbo. Med petimi srečnimi izbranci je tudi Mitri. Toda pogoji odhoda so nenavadni: mladi nogometaši morajo sami zbrati potreben denar za potovanje v Francijo. Na letališču fante ustavijo, ker naj bi bili nezakoniti priseljenci, in šele njihov agent Pujol jim omogoči prečkanje meje.
V Franciji se mora Mitri soočiti z vrsto težav. Nenadoma ga zapusti agent Pujol in fant se mora znajti sam. Sreča Fatou, ki mu je pripravljena nesebično pomagati, nogometni trener Serge pa mu bo odprl vrata v svet profesionalnega nogometa.