Zaradi epidemije sta se Javni sklad RS za kulturne dejavnosti (JSKD) in njegova območna izpostava Trebnje tudi tokrat odločila, da bo znova potekal po spletu.  Foto: JSKD Območna izpostava Trebnje
Zaradi epidemije sta se Javni sklad RS za kulturne dejavnosti (JSKD) in njegova območna izpostava Trebnje tudi tokrat odločila, da bo znova potekal po spletu. Foto: JSKD Območna izpostava Trebnje

Festival, ki poteka v organizaciji Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti (JSKD), zlasti njegove območne izpostave Trebnje, bo potekal v dveh delih. Popoldanska spletna revija orgličarjev se bo začela ob 15. uri, poslušalci pa jo bodo lahko spremljali na kanalu YouTube in Facebookovi strani JSKD-ja Trebnje.

Spletni večerni koncert bo sledil ob 20. uri, na njem pa se bodo predstavili orgličarji, ki jih bo iz popoldanskega dela izbrala strokovna komisija.

Organizatorji želijo s festivalom dvigniti raven igranja in orglicam utreti pot v izobraževalni sistem. Foto: Pixabay
Organizatorji želijo s festivalom dvigniti raven igranja in orglicam utreti pot v izobraževalni sistem. Foto: Pixabay

S festivalom, ki vsako leto pritegne številne glasbenike, želijo organizatorji orglice približati čim širšemu občinstvu in predstaviti tako znane, že uveljavljene, kot tudi manj znane in neznane izvajalce. Namen dogodka je tudi dvig ravni igranja in glasbilu utreti pot v izobraževalni sistem.

Letos se je na festival prijavilo 19 slovenskih in 21 tujih glasbenikov oziroma skupin. Slovenskim orgličarjem se na festivalu pridružujejo glasbeniki iz Rusije, Poljske, Nemčije, Avstrije, Hrvaške in Kolumbije.

Zadnjo soboto v februarju so za slovenski dan orglic razglasili v spomin na koncert orglic, ki je 29. februarja leta 2004 potekal v Veliki dvorani Slovenske filharmonije v Ljubljani. Koncert je pomenil velik dosežek za ljubitelje tega malega glasbila, ki se je takrat prvič na Slovenskem množično predstavilo ne samo kot enakovredno glasbilo, temveč kot nosilec glasbene misli, so spomnili na JSKD-ju.