Drevišnji koncert Artura O’Farrilla in Afro Latin Jazz Orchestra v Križankah se začne ob 21. uri.

"Po svetu je v zadnjih desetletjih zelo malo možnosti koncertnih srečanj z velikimi orkestri. Tokrat bomo Arturov big band prvič slišali v Sloveniji, sicer bo to njegov edini koncert v Evropi," poudarjajo organizatorji. Foto: Ljubljana Festival

Arturo O’Farrill (1960) je vodja Afro Latin Jazz Orchestra, ki velja za najpomembnejši latinodžezovski big band na današnji sceni. Sodelovanje s to zasedbo mu je prineslo sedem nagrad grammy, zadnjo je prejel lani za album Fandango at the Wall in New York (2022). Glasbenik je sicer štirikratni prejemnik grammyja v kategoriji najboljši latinodžezovski album. V preteklosti so ga ovenčali tudi z nagrado Latin Jazz USA za izjemne dosežke za leto 2003.

Na odru Križank bodo nastopili: Arturo O’Farrill (klavir), Jasper Dutz (altsaksofon), Sun Yoo (altsaksofon), Ivan Renta (tenorsaksofon), Berta Moreno (tenorsaksofon), Larry Bustamante (baritonsaksofon), Seneca Black (trobenta), Jim Seeley (trobenta), Bryan Davis (trobenta), Rachel Therrien (trobenta), Jasim Perales (pozavna), Rafi Malkiel (pozavna), Juanga Lakunza (pozavna), Earl Mcintyre (baspozavna), Keisel Jimenez (konge), Carlos Maldonado (tolkala), Raul Reyes (bas) in Vince Cherico (bobni).

Katero smer bo ubrala glasbena pot Artura O’Farrilla, je bilo nekako odločeno še pred njegovim rojstvom. Leta 1947 sta namreč trobentača Dizzy Gillespie in Mario Bauzá v Carnegie Hallu v New Yorku prvič predstavila skladbe, ki so raziskovale povezavo med afrokubansko glasbo in džezom. Kmalu po tem je Arturov oče kubanskih korenin Chico O’Farrill začel sodelovati z velikani, kot so poleg Gillespieja med drugim tudi Count Basie in Stan Getz iz džezovskih vod, v navezi z latinoglasbo pa z Machitom, Celio Cruz in Titom Puentejem.

"Izkušnje v Mehiki rojenega Artura so se tudi zaradi njegove matere, pevke Lupe Valero, nakopičile v močno glasbi predano osebnost, ki se je razvijala v mladosti ob igranju klavirja, še posebej po letu 1965, ko se je družina iz Mehike preselila v New York," je poudaril Brane Rončel. O’Farrill je formalno glasbeno izobrazbo pridobil na šoli za glasbo, umetnost in uprizoritvene umetnosti LaGuardia, pa tudi na manhattanski šoli za glasbo in brooklynskem konservatoriju za glasbo. Ob koncu 70. let preteklega stoletja je njegov talent prva zaznala džezovska pianistka Carla Bley, piše v napovedi.

O’Farrill je skozi leta izdal 16 samostojnih albumov in še osem albumov v sodelovanju z ustvarjalci, kot so Carla Bley, Bebo Valdés in njegov oče Chico O’Farrill, ki je prav tako pianist, skladatelj in vodja orkestra. Najdejavnejši je seveda na področju sodobnega latinodžeza oziroma natančneje afrokubanskega džeza, a je skozi leta zaplaval tudi v vode svobodnjaškega džeza in na kratko eksperimentiral s hiphopom.

O’Farrilla je sicer mogoče redno slišati v znamenitem newyorškem džezovskem klubu Birdland, kjer so se ustoličila največja imena džeza – od Johna Coltrana prek Errolla Garnerja do Elle Fitzgerald. Letos je začel sodelovati pri projektu Public Song Project, ki daje možnost neuveljavljenim glasbenikom za snemanje skladb, ki so nato v javni domeni.