Barbara Hendricks je v svoji karieri sodelovala z vrhunskimi orkestri in dirigenti. Foto: Cankarjev dom
Barbara Hendricks je v svoji karieri sodelovala z vrhunskimi orkestri in dirigenti. Foto: Cankarjev dom
Na Švedskem živeča ameriška sopranistka Barbara Hendricks velja za eno vodilnih in najbolj dejavnih opernih solistk, saj ima v svojem repertoarju več kot 20 vlog. Pri nas se bo predstavila s pesmimi legendarne Billie Holiday.
Operna solistka ima v svojem repertoarju več kot 20 vlog. Pri nas se bo predstavila s pesmimi legendarne Billie Holiday.

Vodilno svetovno operno solistko, katere repertoar zajema več kot 20 vlog, so na koncertu spremljali Magnus Lindgren (saksofon, flavta, klarinet), Mathias Algotsson (klavir), Fredrik Jonsson (kontrabas) in Morgan Hoglund (bobni).

Od Metropolitanske opere do Scale
Hendricksova, ki jo je sprva pritegnil študij matematike in kemije, je kasneje študirala na znameniti Glasbeni šoli Juilliard v New Yorku pri mezzosopranistki Jennie Tourel. Debitirala je leta 1974 - v Evropi na festivalu Glyndebourne ter v Združenih državah Amerike v operi v San Franciscu. Operna kariera jo je popeljala po vodilnih svetovnih opernih hišah, od Metropolitanske, pariške opere, Kraljeve operne hiše v Covent Gardnu, pa vse do milanske Scale.

Tudi nemške pesmi in spirituali
Na odru je sodelovala z vrhunskimi orkestri in dirigenti, kot so James Levine, Daniel Barenboim, Herbert von Karajan, Riccardo Muti in Georg Solti, za svoje petje pa je prejela tudi številne nagrade. Z džezom se je prvič predstavila leta 1994 na festivalu v Montreuxu, kjer je izvedla skladbe Dukea Ellingtona, pri tem pa jo je spremljal pianist Monty Alexander. Pevka se posveča tudi izvajanju nemških pesmi (lieder), poleg klasične glasbe in džeza pa jo navdušujejo še spirituali. Za nastop na Cankarjevem jazzu je izbrala pesmi legendarne Billie Holiday.