Besedila Boba Dylana so vplivala na življenje generacij, ki so odraščale v zadnjih 50 letih. Foto: EPA
Besedila Boba Dylana so vplivala na življenje generacij, ki so odraščale v zadnjih 50 letih. Foto: EPA
Francis Ford Coppola s hčerko Sophio Coppola
Francis Ford Coppola je z režijo Botra postal zvezdnik cineastov. Foto: EPA

Sodelujoči v anketi britanske revije Uncut so lahko glasovali za film, knjigo, skladbo, glasbeni album ali televizijsko oddajo, ki naj bi najbolj vplivala na spremembe v kulturi in vsakdanjem življenju v zadnjih 50 letih.

Glasbeniki so najbolj vplivni
Za skladbo Boba Dylana se je s skladbo Heartbreak Hotel uvrstil Elvis Presley, sledili pa sta skupini The Beatles (She Loves You) in The Rolling Stones ((I Can't Get No) Satisfaction). Če za trenutek ostanemo še pri glasbi, naj omenimo še dva najvplivnejša albuma. Na 7. mesto lestvice se je s ploščo The Rise and Fall of Ziggy Stardust zavihtel David Bowie, neugnani punkerji Sex Pistols pa so si s prvim in edinim studijskim albumom Never Mind the Bollocks Here's the Sex Pistols priborili 9. mesto.

Boter je dvakrat zavladal
Šele na 5. mestu najdemo prvi "neglasbeni izdelek" - Kubrickov film Peklenska pomaranča. Med deseterico se je uspelo uvrstiti še trem filmom. Na 6. mestu tako najdemo prvi in drugi del legendarne trilogije Boter v režiji Francisa Forda Coppole, dve mesti kasneje sledi Taksist, prav na repu deseterice pa je film Zapornik.

Knjige pa bolj pri repu
Očitno je vpliv množične kulturne industrije na življenje sodobnega človeka zares velik, saj najdemo prvo vplivno knjigo šele na 19. mestu. Tja se je uvrstil roman beatniškega pisatelja Jacka Kerouaca Na cesti, po katerem naj bi Francis Ford Coppola kmalu posnel film. Morda se bo potem Kerouacova beseda bolj vtisnila v misli mlade generacije.

Anketo o najbolj vplivnih izdelkih v svetu kulture so sodelavci revije Uncut pripravili ob izidu 100. številke revije.