Helios I Erebus  je že osmi studijski album irske četverice. Predtem so leta 2013
Helios I Erebus je že osmi studijski album irske četverice. Predtem so leta 2013 "udarili" z Origins. Foto: Derval Freeman

Dvojčka Torsten in Niels Kinsella sta leta 2002 v studiu začela ustvarjati glasbeni projekt God is An Astronaut, ki je že od samega začetka slonel na bučnih kitarskih zvokih. Prvi posnetki so pritegnili pozornost glasbenih založb, vendar sta se brata odločila za zahtevnejšo pot in prvenec The End of the Beginning izdala pri svoji lastni založbi Revive Records. Kmalu se jima je pridružil bobnar Lloyd Hanney, učenec džezovske legende Johnnya Wadhama, in zvoku GIAA dodal močno ritmično noto.

Izkušnja za oči in ušesa
Širšo medijsko prepoznavnost je skupina dosegla z drugim albumom All Is Violent All is Bright in odmevnimi živimi nastopi. Že od samega začetka delovanja so GIAA studijske albume razumeli kot zapis trenutka, v katerem se človeštvo nahaja. Njihovi koncerti tako slonijo na avdiovizualni pripovedi in vsaka pesem ima svojo videopodlago. Tako ne preseneča, da jih je revija Maxim leta 2012 postavila na vrh lestvice najboljših živih koncertnih doživetij.

V skoraj petnajstih letih delovanja je skupina nanizala sedem studijskih albumov in se s svojim post rockom postavlja ob bok žanrskim prvakom, kot so Sigur Rós, Explosions In The Sky, Godspeed You! Black Emperor in Mogwai. Glasbeni izraz GIAA pa ne vleče samo rocku zapisana občinstva, temveč se na njihove koncerte zgrinjajo tudi ljubitelji elektronske glasbe in privrženci težjih kitarskih rifov.

Na tokratnem koncertu v Kinu Šiška, ki se ob 21.00 začne na odru Katedrale, jim bo podporo dajal beljaški kolektiv Mountain, nadgrajeni večletni soloprojekt Philippa Ottea. Mountain, ujeti med post rockom ter eksperimentalno in progresivno godbo, bodo predstavili material s prihajajočega prvenca Evolve.