Podjetje Fender je včasih izdelovalo poseben model Robben Ford kitare, v zadnjih letih pa mož prisega na Gibsonovo legendarno Les Paul kitaro. Foto: Kino Šiška
Podjetje Fender je včasih izdelovalo poseben model Robben Ford kitare, v zadnjih letih pa mož prisega na Gibsonovo legendarno Les Paul kitaro. Foto: Kino Šiška

Na oder šišenske Katedrale bo - v družbi basista Travisa Carltona in bobnarja Tossa Panosa - danes ob 21.00 stopil Robben Ford, čigar talent najbolj pride do izraza v blues vodah.

57-letni Ford je v svoji dolgoletni karieri (kitaro je odkril pri trinajstih letih, saksofon pa še tri leta prej) nastopil s par glasbinimi velikani, na primer z Joni Mitchell, Jimmyjem Witherspoonom, Milesom Davisom, Georgeom Harrisonom, Philom Leshom, Bonnie Raitt, Clausom Ogermanom in Michaelom McDonaldom.

V poznih 60-ih letih je Ford, ki v svojem igranju kombinira elementa jazza in bluesa, krožil po San Franciscu in budno spremljal nastope blues glasbenikov. "Za električno kitaro je bilo to čudovito obdobje," se spominja danes. Z bratoma Markom (ustna harmonika) in Patrikom (bobni) je ustanovil The Charles Ford Blues Band (krstili so ga po očetu); Robben je bil "zadolžen" za saksofon in kitaro. Robben in Patrik sta se kasneje pridružila blues harmonikašu Charlieju Musselwhiteu na turneji po ZDA.

Ford je z legendarnim blues pevcem Jimmyjem Witherspoonom v Los Angelesu sestavil svoj prvi kvartet. Na kratki turneji po ZDA ga je opazil Tom Scott, član zasedbe The L.A. Express. Povabili so ga na turnejo z Joni Mitchell, z njimi pa je sodeloval tudi na snemanju dveh albumov.

Na poti z Beatlom
Ford je sprejel povabilo nekdanjega Beatlea Georgea Harrisona na ameriško-kanadsko turnejo Dark Horse Leta 1977 je končno sledil njegov prvi solo album, The Inside Story. Preselil se je v San Francisco in začel snemati z Michaelom McDonaldom, odšel z njim na turnejo in si tako zagotovil pogodbo pri založbi Warner Brothers Records. Takrat je spoznal svojo kasnejšo ženo, igralko Anne Kerry.

Priznanje enega največjih džezistov vseh časov
V New Yorku, kamor se je par preselil, je Forda k sodelovanju povabil sam Miles Davis, a je moral po šestih mesecih prekiniti sodelovanje zaradi pogodbenih obveznosti z založbo Warner Brothers; Miles mu je zagotovil, da se lahko vedno vrne v njegov ansambel.

Leta 1988 je izšel album Talk to Your Daughter, ki mu je prinesel prvo nominacijo za grammyja (najboljši blues album leta). Za založbo Stretch/GRP Records je posnel tri albume z zasedbo The Blue Line, nato pa še dva samostojna, Tiger Walk (inštrumentalni posnetek iz New Yorka z ritemsko sekcijo Keitha Richardsa) in Supernatural, dotlej njegovo najboljše skladateljsko delo.

Pri založbi Concord Records je izdal tri albume: Blue Moon (2002), Keep on Runnin (2003), album pod vplivom bluesa 60-ih let in RnB ritmov, ob katerih je sam odraščal, ter Truth. Četrti album, ki je luč sveta ugledal letos avgusta, Soul on Ten, je prvi v živo posneti album po dobrem desetletju zatišja.

Nocoj si torej lahko obetamo "obilno in krepko mešanico soula, bluesa, jazza in rocka, ki jo narekuje Robben kot suvereni "bluesman" s čistim in zvenečim vokalom ter ustvarja vznemirljivo naravno energijo, ki daje prostor navdihu", kot obljubljajo v Centru urbane kulture Kino Šiška.