Foto: Mojca Dumančič
Foto: Mojca Dumančič

Obnova bolnišnice bo zapletena in dolgotrajna, poleg tega pa bo terjala veliko truda, znanja in organizacije, pa tudi precejšnja finančna sredstva, opozarjajo organizatorji dobrodelnega dogodka. Najprej bodo morali urediti zaledje soteske Pasice, namestiti bo treba zaščitne mreže na pobočjih nad bolnišničnimi barakami in urediti dostopno pot, šele temu bo lahko sledila varna obnova objektov. Dokumentacija je že pripravljena, izbrani so že tudi izvajalci, treba je zagotoviti še denar – stroški obnove so ocenjeni na od pet do šest milijonov evrov. Zdaj pričakujejo odobritev državnih sredstev.

Slavnostna govornica je bila predsednica države Nataša Pirc Musar. Foto: Mojca Dumančič
Slavnostna govornica je bila predsednica države Nataša Pirc Musar. Foto: Mojca Dumančič

Na koncertu je kot slavnostna govornica zbrane nagovorila predsednica države Nataša Pirc Musar, ki je Franjo med drugim označila za simbol povezovanja, sodelovanja, solidarnosti in človečnosti. "Zato mora stati in obstati na svojem prvobitnem mestu," je poudarila.

"Zdi se, kot da smo pozabili na grozote preteklih vojn in spopadov"
Spomnila je na to, kako so ranjence prenašali po ozki soteski v vseh vremenskih razmerah in kako velika požrtvovalnost je bila potrebna za reševanje življenj. "Vodili sta jih misel na upor in želja po svobodnem življenju v lastni domovini," je spomnila in dodala, da se je treba nesebičnega poslanstva vseh, ki so delovali v partizanski bolnici Franja, večno spominjati.

Ob tem se je navezala na današnji čas in spomnila, da vojna prizadene vse – moške, ženske ter otroke, živali in naravo: "Zdi se, kot da smo pozabili na grozote preteklih vojn in spopadov. Na številne žrtve in jasen opomin tistih, ki so to doživeli. Resnično si želim, da v svetu, predvsem med politiki in odločevalci, prevladata razum in sočutje, da besede postanejo močnejše od orožja."

Foto: Mojca Dumančič
Foto: Mojca Dumančič

Predsednica verjame, da se bo s skupnimi močmi zbral pomemben del sredstev za obnovo. "Predvsem pa si želim dogovora med občino in državo glede lastništva, obnove, vzdrževanja in upravljanja tega neprecenljivega spomenika. Zato zelo podpiram konstruktivne pogovore med občino in kulturnim ministrstvom v tej smeri," je še dejala.

Foto: Mojca Dumančič
Foto: Mojca Dumančič

Dobrodelna prizadevanja povezala številne nastopajoče
Ideja o dobrodelnem koncertu se je rodila kmalu po lanskih poplavah, ki so prizadele Cerkno in Partizansko bolnico Franja. V organizaciji dogodka so se povezali Občina Cerkno, Mestni muzej Idrija in Zavod za turizem Cerkno. Na koncertu so nastopili Coro popolare della resistenza, Darko Nikolovski, Marjetka Popovski s skupino, Moška vokalna skupina Zven, Partizanski pevski zbor, Tržaški partizanski pevski zbor Pinko Tomažič, Ženska vokalna skupina Zimzelen in Ženski pevski zbor Cerklanke. Dogodek je povezovala Tjaša Jurman.

Ne pozabimo, kako dragocena vrednota je mir
Tudi organizatorji dogodka so opozorili na številne konflikte in vojne spopade, ki nas vsak dan znova opominjajo, kako dragocena vrednota je mir. "Pred 80 leti je tudi na našem ozemlju divjala vojna. Slovenci so se skupaj z drugimi svobodoljubnimi narodi uprli okupatorjem in si priborili svobodo. Za ranjene in bolne tovariše so skrbeli v skritih bolnišnicah, ki so jih z veliko truda in iznajdljivosti zgradili v gozdovih in ob tem pogosto tvegali lastna življenja. Partizanska bolnica Franja je spomenik temu humanizmu. Gruča barak v soteski Pasice nosi izjemno simbolno sporočilo, ki govori o moči skupnosti, o solidarnosti in človečnosti, ki sta za vsako družbo ključnega pomena. Spomenik državnega in evropskega pomena, ki opozarja na pomen miru in strpnega sožitja med narodi ter na občečloveške vrednote, smo dolžni ohraniti," so zapisali.

Foto: Mojca Dumančič
Foto: Mojca Dumančič

V namen zbiranja sredstev je od julija lani pri Mestnem muzeju Idrija, ki je upravljavec spomenika, odprt podračun za zbiranje sredstev, na katerem se je do 7. maja zbralo 25.308 evrov. Zbrana sredstva bodo namenjena obnovi barak oziroma muzejski predstavitvi spomenika.

Dobrodelni koncert za obnovo Bolnice Franja