Uvodna predstava sezone 2007/2007 je sestavljena iz arij različnih oper. Foto:
Uvodna predstava sezone 2007/2007 je sestavljena iz arij različnih oper. Foto:
SNG Opera in balet
Zaradi prenove matične hiše so predstave SNG-ja Opere prestavljene v Cankarjev dom in na Gospodarsko razstavišče. Foto: RTV SLO/Polona Balantič

.

Operne arije z naslovom Puccini in veristi so v Gallusovi dvorani uvodno odprle novo sezono SNG Opere in baleta Ljubljana. Operni solisti bodo Martina Zadro, Slavko Savinšek, Galja Gorčeva, Urška Žižek, Branko Robinšak, Jure Kušar, Mirjam Kalin, Vladka Oršanić in Milena Morača. Zbor in orkester pod dirigentskim vodstvom Lorisa Voltolina sta pripravila arije in duete iz oper Turandot in La Boheme Giacoma Puccinija, Cavalleria rusticana Pietra Mascagnija, La Gioconda Amilcareja Ponchiellija, Adriana Lecouvreur Francesca Cilee in drugih.

Od baleta Yin & Yang do opere Carmen
Nova sezona ljubljanske Opere bo zaradi prenove matične hiše prestavljena v dvorane Cankarjevega doma in v prostore Gospodarskega razstavišča. Kot prvo "pravo" premiero pa ljubljanska operna hiša napoveduje 20. oktobra v Cankarjevem domu baletno predstavo Yin & Yang koreografov Lea Mujića in Roberta Northa. Tej bo na Gospodarskem razstavišču sledila premiera Kalmanove operete Kneginja čardaša, ki jo bodo pripravili v koprodukciji z Ljudskim gledališčem Rostock. Januarja bo na sporedu Bizetova opera Carmen v koprodukciji z Opero in baletom SNG Maribor, ki ji bo sledila baletna predstava, posvečena 50-letnici rojstva koreografa Uwa Scholza, sezono pa bodo sklenili s Triptihom (Plašč, Sestra Angelika, Gianni Schicchi) Giacoma Puccinija v koprodukciji s Hrvaškim narodnim gledališčem.