Adams, za katerega je značilen postpankovski pristop s strastjo do arabskega in afriškega trans-bluza, in Durante, ki v glasbi prenaša korenine rodne Apulije, sta našla skupni jezik med divjim pizzica ritmom južne Italije in trance boogiejem.

Foto: Cankarjev dom
Foto: Cankarjev dom

Ploščo Still Moving sta posnela v živo v studiu, brez "nasmenavanja", ustvarila pa glasbo, ki prehaja med ljubezenskimi baladami in žalostinkami južne Italije ter živim bluzom severne Afrike in Severne Amerike.

Adamsa med drugim poznamo kot enega vidnejših članov skupine Sensational Spaceshifters Roberta Planta. Sopodpisal se je pod štiri albume skupine in z njo prekrižaril svet. Bil je tudi producent glasbenih albumov skupine Tinariwen, pevca Rachida Tahe in projekta JUJU z gambijskim glasbenikom Juldehom Camaro. Leta 2017 je izdal samostojni album Ribbons, ki ga je revija Songlines uvrstila med 50 najvidnejših albumov prejšnjega desetletja.

V Cankarjevem domu se predstavljata Justin Adams & Mauro Durante

Durante je ob Ludovicu Einaudiju več let po vsem svetu navduševal z violino in obročnim bobnom. Je eden vodilnih poustvarjalcev južnoitalijanske zvrsti pizzica in vodi skupino Canzoniere Grecanico Salentino, ki se je predstavila na največjih mednarodnih festivalih, v Sloveniji tudi na Drugi godbi in Kamfestu.

Skupina je lani nastopila na BBC Promsu in prejela nagrado za najboljšo skupino revije Songlines.