Nick Cave je na medijski cirkus povsem odporen. Foto: RTV SLO
Nick Cave je na medijski cirkus povsem odporen. Foto: RTV SLO
Pevec je poudaril, da bo odgovarjal tudi na čisto osebna vprašanja. Foto: RTV SLO

"Ne vem zakaj, ampak tega mesta se dejansko spomnim", je med tiskovno konferenco zadovoljno ugotovil Nick Cave, ki priznava, da se po tolikih letih nastopanja začnejo med različnimi koncertnimi prizorišči v spominu počasi brisati meje. Navsezadnje je Cave Ljubljano, do zdaj sicer vedno v spremstvu zasedbe The Bad Seeds, obiskal že štirikrat.


Svoje mnenje o Nicku Cavu lahko napišete tudi na forumu.


Pripravite svoje glasbene želje
Kot smo že poročali, bo Cava tokrat na odru spremljala nekoliko okrnjena zasedba: z njim so pripotovali bobnar Jim Sclavunos, basist Martyn P. Casey in seveda violinist Warren Ellis. To pa ne pomeni, da bo ljubljansko občinstvo prikrajšano za najboljše, kar Cave lahko ponudi svoji publiki. Nasprotno, karizmatični pevec je razložil, da občuti precejšnjo razliko med svojimi (skoraj) samostojnimi nastopi in med koncerti, ki jih igra v številčnejši zasedbi. Pri slednjih koncertih gre za dobro naoljen stroj, kjer obiskovalci pravzaprav pridejo gledat izpiljeno odrsko predstavo. Na akustičnih koncertih pa je po drugi strani veliko več prostora za improvizacijo, pa tudi za izpolnitev kake glasbene želje si Cave neredko vzame čas.

Ponosen je na svoje starejše posnetke
Avstralski glasbenik, ki je s ciničnim nasmehom zavrnil komentar, da je njegova glasba zadnje čase bolj "ušesom prijazna" in melodična, je tudi pri nas naletel na stereotipno predstavo o sebi kot melanholičnem, depresivnem umetniku. Pravi, da svoje glasbe ne vidi tako črno-belo, da bi jo lahko označil bodisi kot veselo bodisi kot žalostno. Se mu pa zdi, da je izbor pesmi, ki so pod taktirko Micka Harveyja (in brez vsakršnega Caveovega sodelovanja) pristale na kar trojnem CD-ju B Sides And Rarities, "naravnost fantastičen". Pravzaprav je to edini CD The Bad Seeds, ki ga še kdaj posluša.

Zdaj smo že stari znanci
Pevec se je vprašanju, ali se strinja s kritikami, da je bližajoči se koncert Live 8 podlegel samovšečnosti in zavzel pokroviteljsko držo, izognil z zgovorno tišino, je pa v smehu priznal, da ga "barabe niso niti povabile". Za nas je gotovo pomembneje, da je Cave obljubil, da bo nocojšnji koncert dober. Tisti, ki ga boste zamudili, imate možnost popravnega izpita že jutri, prav tako ob 21.00.