Največja britanska zvezda klasične glasbe ne skriva, da iz Berlinske filharmonije ne bi odšel k Londonskemu simfoničnemu orkestru, če bi vedel, da bo brexit lahko spremenil njegovo domovino v "samozgrajen kulturni zapor".

Londonski simfonični orkester (LSO) "je bil vedno evropski orkester, že od njegovega začetka pred 100 leti", je za francosko tiskovno agencijo AFP povedal Rattle. Njegovi ustanovitelji so bili večinoma Evropejci, njegov prvi dirigent pa je bil Nemec Hans Richter.

Simon Rattle slovi po tehnični zanesljivosti, širokem repertoarju in veliki sposobnosti pri oblikovanju orkestrskega zvena. Najbolj znan je po interpretacijah skladateljev poznega 19. in zgodnjega 20. stoletja, kot je Gustav Mahler. Foto: Reuters
Simon Rattle slovi po tehnični zanesljivosti, širokem repertoarju in veliki sposobnosti pri oblikovanju orkestrskega zvena. Najbolj znan je po interpretacijah skladateljev poznega 19. in zgodnjega 20. stoletja, kot je Gustav Mahler. Foto: Reuters

Za večino situacij ni scenarijev
Zdaj, ko je Združeno kraljestvo zapustilo Evropsko unijo, bo to oklestilo njihove evropske turneje, je prepričan Rattle. "Praktične težave bodo neizmerne, ker brexit nikoli ni bil načrtovan," je dejal dirigent. "Kadar koli vprašamo vladne uradnike, kako bo z jemanjem inštrumentov iz države v državo, je njihov odgovor: 'Oprostite? Nimamo pojma.'"

Na dan referenduma o brexitu leta 2016 sem bil z orkestrom: ljudje so bili v solzah. Nismo mogli začeti vaje, ker so bili predvsem starejši britanski glasbeniki tako razburjeni zaradi tega, kar se je zgodilo naši deželi - da smo se prostovoljno odrezali.

Simon Rattle

Zaplete se pri prenašanju glasbil čez mejo
Trenutno imajo za vsako turnejo tri ali štiri rezervne načrte, je povedal Rattle, ki bo orkester julija popeljal na priznani festival Aix-en-Provence na jugu Francije. "Pretekli petek smo igrali v Frankfurtu, v soboto pa smo bili v Parizu. Če bi morali pregledati vse inštrumente ... Ne bi bilo mogoče, da bi dovolj zgodaj prišli iz ene države v drugo," je povedal.

"Pregled na carini in izpolnjevanje obrazcev traja povprečno 15 ur, kar pomeni, da bo naše življenje med turnejo odslej popolnoma drugačno," je povedal dirigent. Po njegovih besedah je to sicer "majhna težava v primerjavi z dostavo hrane in zdravil", vseeno pa dva od treh koncertov LSO izvede v tujini, v Evropi.

"Smo majhen posel med sto tisoči, ki so odvisni od Evrope," je dejal Rattle. Še ena težava je po njegovem mnenju status orkestrskih glasbenikov, ki prihajajo iz 26 držav, od tega jih je 18 iz Evrope.

Dirigent je v poročen s češko mezzosopranistko Magdaleno Kozena.
Dirigent je v poročen s češko mezzosopranistko Magdaleno Kozena. "Moji otroci so Evropejci, živeli smo v Nemčiji, vsi smo predvidevali, da bomo imeli evropska življenja." Foto: Reuters

Rattle, ki si je ime ustvaril pri 25 letih, ko je Simfonični orkester iz Birminghama dvignil na raven mednarodnega slovesa, je vodenje LSO-ja prevzel leta 2017, leto po referendumu o brexitu. Leto pozneje je z glasbeniki Brianom Enom, Rito Oro, Damonom Albarnom in Bobom Geldofom v odprtem pismu takratni britanski premierki Theresi May opozoril, da bo brexit povzročil nepopravljivo škodo kulturnemu vplivu Združenega kraljestva.

Berlinske filharmonike, ki jih štejejo za najboljši orkester na svetu, je vodil 16 let in pri tem nasledil legendarna Claudia Abbada in Herberta von Karajana. Zdaj upa, da bo LSO, ki domuje v centru Barbican, dobil nov dom v predlaganem londonskem Središču za glasbo. Čeprav nova koncertna dvorana zamuja zaradi težav z zbiranjem 250 milijonov funtov za stroške gradnje, upa na čudež, ki se je zgodil pri Pariški filharmoniji - ta ima za sabo prav tako mučno zgodovino nastajanja.