Mariza morda ni videti kot 'tipična' pevka fada, a v njej se skrivajo izjemna izrazna moč, pretresljiv glas in velik talent. Foto: EPA
Mariza morda ni videti kot 'tipična' pevka fada, a v njej se skrivajo izjemna izrazna moč, pretresljiv glas in velik talent. Foto: EPA
Letos Druga godba ne bo potekala le na odru Križank, temveč se bo selila od Metelkove, Kina Šiška pa do Kluba Cankarjevega doma. Foto: MMC RTV SLO
Med nastopajočimi bo tudi Chris Eckman, Američan, ki živi v Sloveniji.

Med drugim se po treh letih v slovensko prestolnico vrača svetovno znana pevka fada Mariza s posebnim gostom Titom Parisom. Mariza je slovenski publiki že znana, saj je pred tremi leti na koncertu v Križankah doživela izjemen odziv občinstva. Skupaj s skladateljem, pevcem in pianistom z Zelenortskih otokov Titom Parisom, s katerim sta sodelovala pri pevkini zadnji plošči Terra, bosta 19. maja v Križankah odprla festival.

Iz Križank na Metelkovo
Naslednji dan bodo na oder v Križankah stopili inuitska glasbenica Tanya Tagaq iz pokrajine Nunavut na severu Kanade, ki je med drugimi navdušila tudi recenzente iz New York Timesa in pevko Björk, ter etiopska glasbenika Mahmoud Ahmed in Alemayehu Eshete, ki ga sta ga programski vodja festivala Druga godba Srečko Meh in direktor Zavoda Druga godba Bogdan Benigar imenovala kar 'etiopski James Brown'. Omenjena pevca bo spremljala bretonska skupina Badume, ki preigrava etiopsko popularno glasbo iz šestdesetih in sedemdesetih let 20. stoletja.

Tretji večer festivala bo 22. maja potekal v Channel Zeru na Metelkovi v družbi ruskih punkovskih šansonjerjev La Minor. Večer za njimi bodo v Kinu Šiški nastopili šarmer iz Marseilla Nevchehirlian, ki se bo predstavil z mešanico elektroakustičnega slama in sodobne poezije, ter londonska skupina Peyoti for president, ki ob politično angažiranih besedilih meša glasbene žanre od skaja prek sambe in rumbe do flamenka.

Slovenski konec
Četrti večer festivala se bo dogajanje znova preselilo v Križanke, kjer bodo nastopili mladi prekmurski glasbeniki iz skupin ŠKM Banda in Mlada Beltinška banda, avstralski rock trio Dirtmusic s Chrisom Eckmanom in mladi glasbeniki s severa Malija Tamikrest, ki preigravajo tuareški uporniški rock. BBC-jev glasbeni kritik Jon Lusk jih je označil za 'duhovne sinove' benda Tinariwen, legend omenjene tuareške glasbe.

Festival se bo končal v Klubu Cankarjevega doma z nastopom 'slovenskega cveta z Dunaja', kot so pevko, instrumentalistko in skladateljico Majo Osojnik, označili pri Drugi godbi, in še enega predstavnika staroselske glasbe Wimmeja, ki prihaja iz dežele Samijev na daljnjem severu Finske. Tako kot Tanya Tagaq bo tudi on pripravil delavnico staroselskega petja. Ob raznolikem koncertnem programu bodo potekali še celodnevni otroški program, filmski program v dveh delih in tri glasbene delavnice.