Bodo Kaiser Chiefs poskakovali tudi na podelitvi nagrade mercury? Foto: EPA
Bodo Kaiser Chiefs poskakovali tudi na podelitvi nagrade mercury? Foto: EPA
Franz Ferdinand so se priznanja veselili lani. Foto: EPA
Bodo Coldplay odlično prodajanost novega albuma kronali z osvojitvijo nagrade mercury? Foto: EPA

Največ možnosti za priznanje, ki ga lahko dobijo izvajalci vsake glasbene zvrsti, naj bi imela še povsem sveža rockovska zasedba Kaiser Chiefs, ki si je prodor med finaliste zagotovila z albumom Employment.

V štirih mesecih do platine
Skupina Kaiser Chiefs, katere glasba precej spominja na izdelke glasbenega fenomena leta 2004 skupine Franz Ferdinand, je nastala leta 2003, debitantski album pa so "pridelali" šele marca letos. Po zaslugi singla I Predict a Riot, ki je na mah osvojil Britance, je album Employment v manj kot 4 mesecih od izida že dosegel platinasto naklado.

Hočemo zmago
Čeprav so Kaiser Chiefs novinci med "smetano britanskega rocka", pa niso nič kaj začetniško skromni. Po obvestilu o nominaciji so za BBc povedali: "Hočemo zmagati. Ljudje pravijo, da je čudovito že, če si med nominiranci in da niti ni pomembno, ali zmagaš ali ne. Taki ljudje lažejo sami sebi. Vsakdo hoče zmagati."

Drugi nominiranci, ki lahko upajo na 20.000 funtov vredno nagrado, so skupine Anthony and the Johnsons, Bloc Party, Coldplay, The Go! Team, Hard-Fi, Maximo Park, Polar Bear, The Magic Numbers, pevki KT Tunstall in M.I.A. ter pevec folka Seth Lakeman.

Dobre možnosti tudi za ...
Poznavalci britanske glasbene scene predvidevajo, da lahko na nagrado upajo tudi skupini Coldplay z enim najbolj težko pričakovanih albumov leta 2005 X&Y in Bloc Party z albumom Silent Alarm ter pevka KT Tunstall, ki je navdušila z izdelkom Eye to the Telescope.

Glasbeni zvezdnik leta
Nagrada mercury je edino glasbeno priznanje, katerega žirija celo leto spremlja dogajanje v prav vseh glasbenih zvrsteh, od rocka in popa pa do folka, klasike in džeza. Skupina ali izvajalec, ki prejme nagrado, je tako res največja glasbena zvezda v Veliki Britaniji. Lani so se nagrade veselili fantje iz skupine Franz Ferdinand, še leto prej pa je priznanje romalo v roke ene vodilnih oseb britanske "underground" plesne scene Dizzeeja Rascala.