Radiotelevizija Slovenija je letos na Evrovizijskem tekmovanju mladih glasbenikov sodelovala z 18-letnim klarinetistom Blažem Šparovcem, ki je na polfinalnem nastopu igral ob spremljavi pianistke Andreje Markun. Foto: RTV SLO
Radiotelevizija Slovenija je letos na Evrovizijskem tekmovanju mladih glasbenikov sodelovala z 18-letnim klarinetistom Blažem Šparovcem, ki je na polfinalnem nastopu igral ob spremljavi pianistke Andreje Markun. Foto: RTV SLO

Na letošnjem Evrovizijskem tekmovanju mladih glasbenikov je tekmovalo 14 glasbenikov iz 14 držav, med njimi tudi 18-letni klarinetist Blaž Šparovec z Dobrega Polja pri Radovljici. Mednarodna žirija je izbrala sedem finalistov, ki so se pred dunajsko mestno hišo pomerili 11. maja. Prvo mesto je zasedel mladi norveški violinist Eivind Holtsmark Ringstad, sledil mu je avstrijski godalni kolega Emmanuel Tjeknavorian, tretje mesto pa je pripadlo armenskemu citrarju Nareku Kazajanu.
Prenos finalnega tekmovanja, ki je začelo festival Dunajski slavnostni tedni, ste si lahko ogledali na 2. programu televizije Slovenija. Predvajan bo tudi odlomek iz polfinalnega nastopa Blaža Šparovca, ki obiskuje Konservatorij za glasbo in balet v Ljubljani. Njegov profesor Andrej Zupan, ki svoje glasbeno življenje zajema z veliko žlico, je mlademu glasbeniku vzor na poti, da postane ne le klarinetist, temveč glasbenik, kot je Šparovec povedal v pogovoru za MMC. Letos ga čaka matura, nato pa ga bo študij skoraj gotovo popeljal v tujino. Šparovec, ki klarinet igra od svojega sedmega leta starosti, navdušuje s svojo virtuoznostjo in umetniško zrelostjo, za sabo pa ima tudi vrhunske uspehe na domačih in tujih glasbenih tekmovanjih.
Tekmovanje Evrovizijski mladi glasbeniki organizira Evropska zveza radijskih in televizijskih postaj EBU, katere članica je tudi RTV Slovenija. Gre za eno najpomembnejših mednarodnih tekmovanj v klasični glasbi, namenjeno mladim glasbenikom do 19 let, ki od leta 1982 dalje poteka vsaki dve leti, in je edino evropsko tekmovanje v klasični glasbi, ki je predvajano po celotni Evropi. Od leta 2006 je tekmovanje na Dunaju. Slovenski glasbeniki so bili na tekmovanju uspešni že v preteklih letih, pred dvema letoma pa je zmagala takrat 16-letna flavtistka Eva-Nina Kozmus. Letošnjega predstavnika RTV Slovenija je na klavirju spremljala Andreja Markun. Vodja slovenske delegacije je bila urednica Uredništva glasbenih in baletnih oddaj Danica Dolinar, današnji prenos pa bo komentiral Igor Velše.