Fatoumata Diawara, večkratna nominiranka za grammyja. Foto: EPA
Fatoumata Diawara, večkratna nominiranka za grammyja. Foto: EPA

37. festival je potekal na začetku julija, zdaj pa so na vrsti še koncerti, ki jih organizatorjem zaradi epidemije ni uspelo izvesti na lanski, 36. Drugi godbi oziroma so morali spremeniti program. Koncert malijske glasbenice, prvotno napovedan v Kinu Šiška, je bil prestavljen najprej na 3. maj in nato na 26. julij v Gallusovo dvorano, piše na festivalski spletni strani.

Pred kratkim navdušila na festivalu Le Guess Who
Fatoumata Diawara je po besedah organizatorjev izjemna performerka, ki je pred kratkim navdušila na festivalu Le Guess Who, kjer se je predstavila tudi v vlogi sokuratorke festivala.

Sorodna novica S koncertom Tigran Hamasyan Tria se začenja 37. mednarodni festival Druga godba

"Slovenskemu občinstvu bo predstavila svoj novi album Fenfo, na katerem se potrjuje kot ena najpomembnejših predstavnic sodobne afriške glasbe. Na albumu se modernost električnih kitarskih linij združuje s starodavnimi afriškimi struami kore in ngonija v kombinaciji z brezčasnimi ritmi tradicionalnih tolkal," so zapisali pri Drugi godbi.

Paleta afriških slogov, starodavnih in modernih
Skladbe na albumu zajemajo paleto afriških slogov, starodavnih in modernih, od počasi gorečega bluza prek afropopa do funka. V preteklosti je sodelovala s številnimi glasbenimi velikani, med njimi so denimo Bobby Womack, Herbie Hancock, Damon Albarn’s, Roberto Fonseca, Snarky Puppy in pred kratkim z zasedbama Gorillaz ter Disclosure. V zadnjih letih pa je nastopila na Glastonburyju in drugih pomembnejših festivalih v Evropi in po svetu.

V prihodnje bodo v okviru Druge godbe izvedeni še koncerti španske glasbenice Silvie Perez Cruz (14. avgust) in finskega inovatorja na harmoniki Kimma Pohjonena (23. oktober).
Za 24. september napovedujejo še koncert Džambo Aguševi Orchestra v Narodnem domu Maribor, za 7. oktober v Kinu Šiška pa iz aktualnega poletnega termina predstavljeni koncert skupine Katalena, ki je pred kratkim izdala nov album Kužne pesmi.

Festival Druga godba sicer že več kot tri desetletja seznanja občinstvo z živo umetniško ustvarjalnostjo, novimi glasbenimi žanri, bogatim naborom etnoglasbe in njenih reinterpretacij ter s fuzijo etna in moderne glasbe z vsega sveta, so poudarili organizatorji.