Tomaž Hostnik in Matija Krečič bosta kot duo na festivalu Godibodi predstavila svojo novo ploščo Ljubožerci. Foto: Godibodi/Janez Pelko
Tomaž Hostnik in Matija Krečič bosta kot duo na festivalu Godibodi predstavila svojo novo ploščo Ljubožerci. Foto: Godibodi/Janez Pelko

V Ljubljani se bo danes začel 17. dvodnevni festival sodobne avtorske in etnoglasbe Godibodi, ki bo letos prvič potekal pod okriljem Cankarjevega doma. Na festivalu bodo nocoj in še v sredo nastopile skupno štiri domače zasedbe z novim materialom. "V času, ko z informacijsko avtomatizacijo in samoučečimi algoritmi t. i. umetne inteligence prihaja do največjega poenotenja sveta, je treba izostriti predvsem občutek za raznolikost, svežino, kreativnost," poudarja programski vodja festivala, Janez Dovč.

Festival bo odprl duo Hostnik pa Krečič, pod katerim se "skrivata" pianist in pevec Tomaž Hostnik ter violinist in pevec Matija Krečič, nastopila pa bosta ob izidu albuma Ljubožerci. Na njem so mesto našla Hostnikova izvirna besedila v suškem govoru, prežeta s črnim humorjem in ljudsko metaforiko, v Krečičevih aranžmajih. Album odstopa od klasičnih šansonovskih zvočnih podob in ponuja edinstveno glasbeno izkušnjo, so zapisali organizatorji. Na dogodku bodo premierno razstavljena tudi dela akademske slikarke Mete Hrovat, ki so nastala v dialogu z novim albumom, še napovedujejo organizatorji.

Laetida
Laetida "KiKi" Pohl. Foto: Godibodi/Lila Žervanov

Sledil bo koncert kantavtorice KiKi s pravim imenom Laetitia Pohl, ki bo z zasedbo predstavila razširjeno ponovno izdajo lanskega prvenca KRiKi. Album je mešanica popa, folka in subtilnih elektronskih elementov, ki skozi 12 avtorskih pesmi v slovenščini raziskuje intimne zgodbe in občutja. Album je bil dobro sprejet tako pri ljubiteljskem občinstvu kot pri glasbeni stroki.
Pred kratkim je izšla tudi najnovejša skladba Hodi, hodi, ki hkrati tudi napoveduje novo sodelovanje med KiKi in založbo Celinka. Tako bo letos pri tej založbi izšla razširjena oblika njenega prvenca, katere pesmi bo predstavila tudi na festivalu Godibodi.

Zasedba Belin. Foto: Godibodi
Zasedba Belin. Foto: Godibodi

Sredni koncert bo uvedla skupina Belin z novim albumom Ciganka. Album prinaša globoka čustvena potovanja ter strast zlitja slovanske, balkanske in romske kulture. Besedila večinoma tradicionalnih romskih pesmi je pevka Neža Drobnič Bogataj priredila in prevedla v slovenski jezik ter opevajo tematike ljubezni, hrepenenja in radosti do življenja.

Ana Mezgec iz zasedbe Nakana. Foto: Godibodi/Lucija Jerman
Ana Mezgec iz zasedbe Nakana. Foto: Godibodi/Lucija Jerman

Festival bo sklenila zasedba Nakána s predstavitvijo novega albuma Gozd not, ki po napovedih prirediteljev prinaša živahno zvočno podobo alteršansona. Album sicer raziskuje temne in svetle plati vsakdana, prepletene z igrivo glasbeno in besedno igro, kjer se resnost prepleta s humorjem. Besedila in glasba sta delo pevke in violinistke skupine Ane Mezgec, ki ji je pri končni zvočni podobi pomagala raznolika zasedba izkušenih glasbenikov.

Začenja se Festival Godibodi