James Blood Ulmer, t. i. »poslednji Mohikanec bluza«. Čeprav je bil skupaj z Ornettom Colemanom eden izmed pionirjev tako imenovane harmolodične glasbe, ima globoke korenine v bluzu – njegovi dedni pravici, kot izkazuje s svojim nedavnim solističnim albumom Birthright. 2. julija mu lahko prisluhnete v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma. Foto: EPA
James Blood Ulmer, t. i. »poslednji Mohikanec bluza«. Čeprav je bil skupaj z Ornettom Colemanom eden izmed pionirjev tako imenovane harmolodične glasbe, ima globoke korenine v bluzu – njegovi dedni pravici, kot izkazuje s svojim nedavnim solističnim albumom Birthright. 2. julija mu lahko prisluhnete v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma. Foto: EPA
false
Fire! Orchestra na svoje muziciranje vabijo takole: »Različne glasbene sklope povezujejo težki rifi in divje improvizacije. Kovinski glasovi, hrupna trobila in linija poetičnih pihal se spoprimejo s trenjem neukrotljivih kitar in visokonapetostne elektronike!« Foto: Spletna stran skupine

Program letošnje izdaje festivala, ki bo potekal med 1. in 4. julijem in ki ga je vodja programa džeza in glasb sveta v Cankarjevem domu Bogdan Benigar že peto leto zapored pripravil skupaj s solastnikom džezovske založbe Clean Feed Pedrom Costo, obeta kar nekaj izjemnih projektov. Med njimi je Benigar izpostavil projekt Sly & Robbie meet Nils Petter Molvaer, v katerem je ena najboljših ritmičnih sekcij na svetu moči združila z norveškim džezovskim trobentačem Molvaerjem.

V Ljubljano prihaja tudi brazilski kvartet Bossa Negra, ki ga vodita Diogo Nogueira & Hamilton de Holanda. Kvartet navdušuje s spojem sambe, džeza in chora. Med vrhunci je Benigar izpostavil še švedsko-danski sestav Fire! Orchestra, ki je po njegovih besedah ena boljših zasedb, ki jih je ta hip mogoče videti v živo.

V orkestrskem fokusu se bodo na festivalu predstavile štiri zasedbe. Med njimi Big Band RTV Slovenija, ki bo pod taktirko Lojzeta Krajnčana nastopil z norveškim kitaristom Terjem Rypdalom. Na Rypdalovo glasbo so vplivali rock in klasični džezisti, kot sta Duke Ellington in Miles Davis. Na odru se mu bo poleg big banda pridružil pianist Stale Storlokken.

Med slovenskimi izvajalci bo na otvoritveni večer festivala, 1. julija, svoj novi projekt Hidden Myth predstavil Kristijan Krajnčan. Mladi glasbenik v njem združuje džez, improvizacijo, sodobni ples, zborovsko petje, poezijo in film. V kitarskem fokusu, ki bo skušal ujeti širok razpon od džez rocka do eksperimenta, bosta nastopila Igor Bezget in Vitja Balžalorsky. Svetovno premiero bo na zadnji festivalski dan doživel mednarodni projekt kvarteta Dreja Hočevarja ter Joeja Morrisa, Pascala Niggenkemperja in Nata Wooleyja.

Poklon Franku Zappi
V programskem sklopu belgijskega džeza bo nastopil trio Dans Dans, svoj projekt pa bo predstavil tudi novodžezovski orkester Flat Earth Society, ki ga vodi klarinetist Peter Vermeersch. Flat Earth Society se bodo na svoj način poklonili Franku Zappi. Naslovu so hudomušno dodali: "Don't worry, Frank is dead anyway."

Costa je na današnji novinarski konferenci povedal, da se festivalsko sodelovanje širi tudi na sodelovanja čez vse leto. Pri njegovi založbi Clean Feed je do zdaj izšlo že devet albumov, posnetih na Jazz festivalu Ljubljana, prav tako pa so oziroma bodo izšli albumi drugih slovenskih izvajalcev, ki so Costo prepričali s svojo glasbo. Med njimi sta Dre Hočevar in Kaja Draksler. Prav tako si na ljubljanskem džezovskem festivalu želijo v prihodnje bolj povezati z bližnjima festivaloma Udin&jazz ter TriesteLovesJazz.

Onkraj glasbe: filmi, okrašena pasaža in druženje v parku
V sklopu spremljevalnega programa so v Cankarjevem domu, ki je tudi osrednje prizorišče festivala, že odprli razstavo fotografij Caroline Forbes. Med drugim bodo na festivalu predvajali filma Kako sem našel Felo Kutija v režiji Alexa Gibneyja ter Čas za improvizacijo v režiji Tine Lešničar in Janeza Stucina. Danes so v podhodu Maxija odprli Jazz četrt, ki bo z džezom živela do konca festivala, poskrbeli pa bodo tudi za druženje v Parku sveta Evrope ter večerna druženja v Klubu CD.