Liszt je nastopal po vsej Evropi, izmenično pa je živel v Weimarju, Budimpešti in Rimu. Madžarski glasbeni genij je umrl leta 1886 v Bayreuthu, njegove glasbene sledi pa je še danes občutiti po vsej Evropi. Foto:
Liszt je nastopal po vsej Evropi, izmenično pa je živel v Weimarju, Budimpešti in Rimu. Madžarski glasbeni genij je umrl leta 1886 v Bayreuthu, njegove glasbene sledi pa je še danes občutiti po vsej Evropi. Foto:
Po bivanju v Rimu se je umaknil v samostan Madonna del Rosario na Monte Mario. Tam ga je obiskal papež Pij IX. in leta 1865 je prejel nižje redove. Postal je menih in začel znova potovati - ni pa se zavezal k celibatu; svoja pozna leta je razdelil med ženske in ustvarjanje glasbe. Na sliki je Liszt kot mlad estet, kakor je leta 1839 poziral za Jeana Augusta Dominiqua Ingresa.
Leta 1835 je grofica Marie d'Agoult zaradi Liszta zapustila moža in živela z njim do leta 1844; rodili so se jima dve hčerki in sin.

Letošnje leto bo - vsaj na področju klasične glasbe - potekalo v znamenju 200. obletnice rojstva madžarskega skladatelja in pianista Franca Liszta (1811-1886). Simbolno se je počastitev obletnice začela na sobotnem tradicionalnem dunajskem novoletnem koncertu, kjer je bil na programu tudi Lisztov Mefistov valček.

Lisztovo leto se je tako začelo na Dunaju, kjer je imel leta 1823 takratni kot 12-letnik svoj prvi veliki klavirski koncert. Listz, rojen v Doborjanu (Raiding - takrat na Madžarskem, danes v Avstriji), se je namreč tistega leta z družino preselil na Dunaj.

Prijatelj slavnih, ljubljenec množic
Franz Liszt velja za utelešenje virtuoza, Evropejca, državljana sveta v Goethejevem smislu, kot je lani ob neki priložnosti izjavila ministrska predsednica nemške zvezne dežele Turingije Christine Lieberknecht. Vsestranski glasbenik, skladatelj, kritik in organizator glasbenega življenja je bil odprtega duha ter je nesebično pomagal mladim skladateljem. Njegova pripravljenost, da podpre vsako plemenito pobudo - denimo humanitarni koncert za prizadete v poplavah na Madžarskem - mu je prinesla spoštovanje po vsem svetu.

Ob 200. obletnici rojstva in 125. obletnici smrti bodo velikemu glasbeniku v spomin pripravili prireditve v Weimarju, Eisenachu, Sondershausnu, Meiningenu, Erfurtu in Jeni, pa tudi v nekaterih drugih evropskih mestih, kamor je glasbenika zanesla njegova življenjska pot, v Raidingu, Budimpešti, Bayreuthu, Luzernu in Rimu. "Liszt je bil zvezda svojega časa. Zakaj nam danes ne bi uspelo med ljudi znova pripeljati njegove glasbe in njegovega genija?" se sprašuje Nike Wagner, prapravnukinja Franza Liszta in direktorica programa Franz Liszt, Evropejec v Turingiji, ki bo obsegal skoraj 200 koncertov, razstav, predavanj ter drugih prireditev.

Vrhunec dogajanja bo oktobra
Lisztovo leto bo 16. februarja 2011 uradno odprla Državna kapela Weimar (Staatskapelle Weimar). Razstava Umetnik in Bog se bo ukvarjala z apoteozo in profanizacijo umetnosti v 20. stoletju, v Meiningenu napovedujejo Liszt goes Jazz, v Weimarju pa bodo dobili nove spominske Lisztove orgle. Izpostaviti velja tudi svetovni dan Liszta, ki ga bodo pripravili na dan njegovega rojstva, 22. oktobra, ko bo mogoče vse od Seula do Pariza slišati veličastni oratorij Christus.

Liszt nam je zapustil velikanski opus za klavir: poleg dveh klavirskih koncertov in sonate obsega vrsto krajših skladb, etud, parafraz, variacij in intimnih glasbenih utrinkov. Liszt je koncertiral po vsej Evropi. Med letoma 1839 in 1841 je spoznal Mendelssohna, Schuberta in Wagnerja. Dolgoletna ljubica Marie d'Agoult (sad njune zveze je bila deklica Cosima, poznejša žena Richarda Wagnerja) ga je spodbudila k temu, da je skomponiral Popotnikov album (Album d'un voyageur) in Leta romanja (Annes de Pèlerinage). Občinstvo je navduševal tudi s tem, da je dirigiral brez paličice in klavir igral brez partiture. Liszt je umrl 31. julija 1886, pokopan je v Bayreuthu, nedaleč od Wagnerja.