Bob Geldof ali, kot ga kličejo nekateri, 'sveti Bob'. Foto: epa
Bob Geldof ali, kot ga kličejo nekateri, 'sveti Bob'. Foto: epa
Geldof: Vsakih nekaj sekund umre otrok. Foto: epa
Dikembe Mutombo
Mutombo je že daroval deset milijonov dolarjev. Foto: epa
Bob Geldof se ne skriva pred odgovornostjo. Foto: epa

Koncerti bodo 2. julija potekali v Londonu, Parizu, Berlinu, Rimu in Philadelphii, glavna organizatorja Geldof in Harvey Goldsmith pa sta jih poimenovala Live 8. Dvajset let po legendarnem dobrodelnem koncertu Live Aid, s katerim so glasbeniki opozarjali na lakoto v Etiopiji, bomo tako lahko priča novemu velikemu glasbenemu dogodku.

Live 8 za vpliv na G8
S koncerti Live 8 želijo organizatorji - to kaže tudi ime - usmeriti pozornost na veliko revščino v Afriki in vplivati na stališča najvplivnejših svetovnih voditeljev. Gre predvsem za voditelje G 8 (najbogatejše države sveta), ki se bodo 6. julija zbrali na vrhu v škotskem mestu Gleneagles - zato tudi ime koncerta Live 8. Geldof je na predstavitvi projekta dejal, da upa, da jim bo uspelo svet vsaj malo preusmeriti v podporo revnim. Dobrodelni rocker je dejal, da bo vstop na vse koncerte brezplačen, saj ne želijo denarja, temveč ljudi na pomembnih političnih položajih spodbuditi k odpisu dolga revnih držav, saj je ravno ta dolg močno zavira gospodarski razvoj teh dežel..

Malo morje velezvezdnikov
Udeležbo na koncertu so že potrdili tudi U2, Robbie Williams, Paul McCartney, Mariah Carey, Madonna, Maroon 5, Stevie Wonder, Will Smith, R.E.M., P. Diddy, Elton John, Sting, Bon Jovi in Coldplay. Sodelovanje v projektu je oznanil tudi košarkarski zvezdnik Dikembe Mutombo, ki je za gradnjo bolnišnice v Keniji daroval deset milijonov dolarjev.

Tudi zborovanje za odpis dolga
Koncerti bodo organizirani sočasno kot zborovanje organizacije Make Poverty History (Potisnimo revščino v preteklost) v Edinburghu na Škotskem, ki se zavzema za odpis dolga najrevnejših držav, kar med mnogimi drugimi znanimi aktivisti dejavno zagovarja tudi frontman skupine U2 Bono.

Organizatorji dogodka Live 8 upajo, da bodo na koncerte pritegnili več kot milijon obiskovalcev, prek malih zaslonov pa naj bi dogodek spremljalo dva milijardi gledalcev. Dva dni po velikem dogodku pa bo svoj dobrodelni koncert imel Elton John, ki je tudi ustanovitelj dobrodelne organizacije za okužene z virusom HIV.