Osrednji zvezdnik Tartinijevega festivala bo Francoz Christoph Coin. Foto: Tartini festival
Osrednji zvezdnik Tartinijevega festivala bo Francoz Christoph Coin. Foto: Tartini festival
Giuseppe Tartini
Giuseppe Tartini je Piran postavil na zemljevid kakovostne klasične glasbe.
Cerkve so zaradi dobre akustike odlična prizorišča za koncerte klasične glasbe. Foto: RTV SLO

Tartinijev festival, ki tudi letos največ pozornosti namenja glasbi piranskega skladatelja, bo postregel s 6 koncerti klasične glasbe v očarljivem ambientu minoritskega samostana, cerkve sv. Jurija, Tartinijeve hiše in galerije Gasspar.

Christoph Coin: magnet za poznavalce klasike
Organizatorji so k sodelovanju povabili glasbenike mlajše generacije, ki pa so se že dodobra uveljavili na mednarodnih koncertnih odrih. Glavni zvezdnik dogajanja bo trenutno vodilni baročni violončelist Francoz Cristophe Coin. Coin bo nastopil 30. 8. ob 20.30 v cerkvi sv. Jurija, izvedel pa bo dela Tartinija, Boccherinija in Francaixa. Posebnost glasbenih interpretacij francoskega glasbenika Christopha Coina je, da skuša svoje igranje čim bolj približati načinu igranja, ki so ga obvladali baročni mojstri na violončelu.

"Uradni" festivalski ansambel
Posebej za letošnji Tartinijev festival je nastal ansambel Il terzo suono, ki bo spremljal violončelista Coina in fagotista Sergia Azzolinija, oktobra pa bo piranski festival predstavljal na festivalu Kanazava na Japonskem. V ansambel Il terzo nuovo so se povezali flavtistka Jasna Nadles, violinistki Muriel Cantoreggi in Yukiko Tezuke, violist Vladimir Mendelssohn, violončelist Milan Vrsajkov in kontrabasist David Sinclair. Jedro ansambla tvori godalni kvartet, ki ga po potrebi dopolnijo z dodatnimi inštrumentalisti.

Med nastopajočimi na 4. izvedbi festivala velja opozoriti na klavirski tandem Duo Blanco-Cortez, iz Nizozemske prihajata violinistka Sonja van Beek in violončelist Floris Mijnders, nastopil pa bo tudi eden najbolj obetavnih violinistov, Italijan Gabriele Pieranunzi.

Začetki ob začetku 3. tisočletja
Tartinijev festival je "otrok" flavtistke Jasne Nadles in violončelista Milana Vrsajkova, pod nadzorom katerih, je festivalsko dogajanje prvič zaživelo leta 2002. Gonilni sili Tartinijevega festivala je vodila želja predstaviti mlajše generacije odličnih glasbenikov, ki jih v Slovenijo pot le redko zanese, hkrati pa opozoriti na odličen skladateljski opus Giussepa Tartinija.

Srečanje klasičnih glasbenikov v Piranu ni le dodatna koncertna ponudba na slovenski obali, ampak je tudi priložnost za ustvarjalna srečanja sodelujočih glasbenikov. Ti vsako leto postrežejo z nekaj povsem izvirnimi izvedbami skladb oziroma z "lastno festivalsko produkcijo".