Foto: Reuters
Foto: Reuters

Izdelovalec glasbil pri svojem delu uporablja stare pločevinke, lesene škatle, jedilni pribor in zavržene dele instrumentov.

Projekt so poimenovali Glasba recikliranja, njegov cilj pa je ponovno oživiti zavržene odpadke, obenem pa pomagati mladim iz socialno ogroženih okolij, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Violine iz pisanih pločevink sode, telo kontrabasov iz rolke
Violine so narejene iz pisanih pločevink sode, telo kontrabasov iz rolke, bobni pa iz plastičnih sodov. Soler pri izdelavi glasbil za mladinski orkester poskuša glasbilu ohraniti normalno obliko, da otroci pozneje ne bi imeli težav pri igranju na običajna glasbila.

Inštrument iz recikliranih materialov. Foto: Reuters
Inštrument iz recikliranih materialov. Foto: Reuters

Danes orkester sestavljajo štirje fantje, ki že študirajo v glasbenih šolah ali na javnih konservatorijih. V okviru projekta pripravljajo tudi glasbene ure, ki jih vodijo člani orkestra.

Glasbene ure, ki jih danes obiskuje že več kot 100 otrok, vodi tudi Cristina Vazquez, 18-letna romska članica orkestra, ki je odraščala v madridskem barakarskem naselju. Orkestru se je pridružila pri 12 letih v sklopu obveznega učnega načrta, danes pa v njem igra kot prva violina.

Reciklirani orkester Cateura pa sestavljajo glasbeniki iz slumov
Kot je povedala za AFP, si ni nikoli predstavljala, da bi imela priložnost igrati violino, ter dodala, da ji je orkester močno spremenil življenje.
Projekt vodi španska neprofitna organizacija Ecoembes, ki se ukvarja z recikliranjem in ekološkim oblikovanjem lahke embalaže. Glavni navdih orkestra pa je paragvajski Reciklirani orkester Cateura, ki ga sestavljajo glasbeniki iz slumov, ki igrajo na inštrumente iz materialov, najdenih na smetišču.

Paragvajski Reciklirani orkester Cateura. Foto: Reuters
Paragvajski Reciklirani orkester Cateura. Foto: Reuters

Tako koncerte mladinskega orkestra kot Solerjevo delavnico je začasno ustavila pandemija zaradi širjenja okužb s covidom-19.