Malijski virtuoz na kitari in pevec Habib Koite velja za enega najbolj prepoznavnih in priznanih afriških glasbenikov. Foto: Glasbe sveta
Malijski virtuoz na kitari in pevec Habib Koite velja za enega najbolj prepoznavnih in priznanih afriških glasbenikov. Foto: Glasbe sveta
Mostar Sevdah Reunion bodo na gradu Kromberk nastopili 12. avgusta.
Mostar Sevdah Reunion bodo na gradu Kromberk nastopili 12. avgusta. Foto: Glasbe sveta

Malijski virtuoz na kitari in pevec bo danes ob 21.00 nastopil z zasedbo Bamada, ki ga spremlja od leta 1988. Koiteja vabijo na najprestižnejše svetovne glasbene festivale, v svojih več kot dvajsetletni karieri je poti prekrižal s številnimi glasbeniki svetovnega slovesa – omenimo legendarno avantgardno džez skupino The Art Ensemble of Chicago, afriški kantavtorici Oumou Sangare in Dobe Gnahore ter ameriškega blueserja Erica Bibba.
Koite združuje glasbo vseh etničnih skupin Malija. Sam svojo glasbo imenuje pravi danssa doso; danssa je ritem, ki je značilen za kraj Keyes, od koder izvira, doso pa je glasba malijskih lovcev, ki velja za eno najstarejših glasbenih tradicij Malija. Koite in Bamada se bodo na gradu Kromberk ustavili v sklopu evropskega dela turneje, na kateri predstavljajo novi album Soo.
Z Neco Falk
Do konca avgusta bodo na festivalu Glasbe sveta, ki ga tretje leto zapored organizira Goriški muzej v sodelovanju s KUD Morgan in podjetjem Odprta koda, nastopili še Mostar Sevdah Reunion, Uršula Ramoveš in Fantje z Jazbecove grape ter Neca Falk z Jerkom in Mirom Novakom. Koncertni večeri se bodo začeli ob 21.00, na tržnici Dobrote sveta pa bodo pridelovalci svoje izdelke ponujali že od 19.00.
Vrnitev k tradicionalnim glasbilom
Organizatorji prepoznavajo ključno poslanstvo festivala v sodelovanju z glasbeniki in ustvarjalci, ki se v svojem umetniškem ustvarjanju naslanjajo na tradicionalno, ljudsko glasbo, uporabljajo tradicionalna glasbila in oživljajo ljudske zgodbe in mite. Tradicionalnim vzorcem dodajajo moderne smernice ali tradicije drugih držav.