Zborovodkinja se je pri predstavi Drum Cafe posvetila tolkalom. Foto:
Zborovodkinja se je pri predstavi Drum Cafe posvetila tolkalom. Foto:
Ko govorimo o tolkalskih projektih, skupina SToP skoraj ne sme manjkati. Foto: SToP
Bojan Cvetrežnik
Cvetrežnik je že z več projekti dokazal, da se ni bati, da bi se ujel v uniformiranost. Foto: RTV SLO

Festival letos vključuje tri produkcije, ki jih ustvarjajo Karmina Šilec, Jure Ivanušič in Marko Vezovišek ter Bojan Cvetrežnik. S projektom Drum Cafe, ki je plod dela najbolj znane slovenske zborovodkinje, se je v dvorani Union Glasbeni september tudi začel. To bo glavno prizorišče dogodkov, ki bodo na sporedu do 30. septembra.

Tolkala, najmočnejše izrazno sredstvo
Kot pove že naslov projekta Karmine Šilec, so prevladujoča glasbila predstave, na kateri so obiskovalci slišali zasedbo Carmina Slovenica, ansambel Kebataola, etnovokalistko Zvezdano Novakovič, tolkalista Nina Mureškiča, slovenski tolkalni projekt STOP, violinista Saša Olenjuka, tubista Darka Roškerja in Vaska Atanovskega na piščalih. In zakaj tolkala? Glasovi in tolkala so človekovo prvo in najmočnejše glasbeno izrazno sredstvo v vseh obdobjih in civilizacijah, ki od nekdaj spremljajo vse pomembne dogodke človekovega življenja, kot so rojstvo, iniciacija, verski obredi, družabna srečanja, vojni pohodi in smrt, pojasnjuje avtorica projekta.

Cvetrežnik beži pred uniformiranostjo zvoka
Beg pred uniformiranostjo zvoka, vračanje pulza v sobno glasbo in legalizacija popa pa so bila vodila, ki so pri ustvarjanju projekta Sobna glasnost danes narekovala skladanje Cvetrežniku. Ta je k projektu povabil t. i. Simbolični orkester festivala v družbi zasedbe Terrafolk in solistov Anje Bukovec, Boštjana Gombača in drugih.

Ko se iz tišine rodi glasba
Tretja festivalska produkcija bo projekt Od tišine do glasbe, pri ustavarjanju katerega je imel dramski igralec in pianist Drago Ivanušič v mislih predvsem sproščeno predstavo, v kateri bi večinoma mlado občinstvo z anekdotami in šalami popeljal skozi zgodovino glasbe, njene zvrsti in največje posebnosti.

Izpopolnjevanje mladih
Glasbeni september pa ne prinaša le koncertov, na katerih bodo ob omenjenih nastopili še francoski violist Gerard Causse, pianist Frank Braley, klavirski duo Bojan Gorišek in Milko Lazar, pozavnist Branimir Slokar, rogistka Zora Slokar in organist Klemens Schnorr, ampak so na program organizatorji uvrstili tudi glasbene delavnice, na katerih se bodo udeleženci med 23. in 25. septembrom posvečali kompoziciji, improvizaciji in skupinski igri znotraj določenih kompozicijskih kontekstov. Kaj so se naučili, bodo mladi glasbeniki, združeni v 30-članski orkester, tudi pokazali na sklepnem koncertu.