Foto:
Foto:
Robi Draco Rosa je bil nagrajen z grammyjem za najboljši video.

Španski pevec je namreč prejel kar pet grammyjev: za najboljši posnetek, album in pesem leta, za moškega izvajalca in "tehničnega" grammyja za album. Žirijo sta prepričala skladba No Es Lo Mismo in album z istim naslovom. V ženski kategoriji je slavila Rosario z albumom De Mil Colores. Elitni družbi najboljših latino glasbenikov se je s tremi grammyji pridružila debitantka leta Brazilka Maria Rita. Po pričakovanju je nagrado za najboljši inštrumentalni album domov odnesel čelist Yo-Yo Ma (Obrigado Brazil Live Concert).

Vitrina, polna grammyjev
35-letni španski pevec Alejandro Sanz, ki ga poznajo predvsem doma in v Latinski Ameriki, se podelitve nagrad ni udeležil, saj svojo najnovejšo glasbo predstavlja na turneji po Španiji. Latino grammyjev se je sicer Sanz veselil že sedemkrat, v svojo zbirko nagrad pa je letos februarja dodal še "pravega" grammya, ki so mu ga podelili za najboljši latino pop album.

Tri nagrade za Brazilko
Marii Riti, hčerki ene največjih brazilskih pevk, že pokojne Elis Regine, so v Los Angelesu poleg nagrade za najboljšo debitantko podelili še po grammyja za najboljšo brazilsko pesem in najbolj priljubljen brazilski pop album. "Ko sem bila majhna, smo doma vedno gledali podelitev grammyjev, saj smo vedeli, kako pomembni so za sodelujoče glasbenike. Zdaj pa sem sama ena od vas," se je z nagradami v rokah veselila mlada Brazilka.

Poleg Sanza in Marie Rite je največ nominacij za latino grammyje prejel kubanski pianist Bebo Valdes, ki je domov odnesel grammyja za najboljši tradicionalni tropski album (Lagrimas Negras).

43 latino grammyjev
Sicer so v Los Angelesu v noči na četrtek podelili nagrade v 43 kategorijah. Med pomembnejše kategorije spada še nagrada za najboljši pop album, ki ga je izdala skupina. Letos je šel grammy v roke skupine Sin Bandera za album De Viaje. Najboljši rokovski album sta izdali pevka Julieta Venegas in skupina La Ley, za najboljšo rokovsko pesem pa so razglasili pesem Emmanuela Del Reala Eres.

Ricky Martin brez nagrade
Za album flamenka je grammyja prejel Paco De Lucia, ki je letos že gostoval v Ljubljani, med producenti pa je nagrado prevzel Javier Limon. Ricky Martin, nominiran le za enega grammyja, je ostal praznih rok.

Večina prejemnikov latino grammyjev je ameriškemu občinstvu neznana, zato so prireditelji v program vključili nekaj bolj znanih glasbenikov. Tako je ob španskemu pevcu Davidu Bisbalu nastopila pop pevka Jessica Simpson.