Karikatura z naslovom The Charming Brute (Očarljivi surovež) prikazuje zavaljenega Händla, ki sedi na sodčku vina. Händel je imel vino rad in pil ga je veliko, na koncu pa je zaradi njega tudi umrl. Foto:
Karikatura z naslovom The Charming Brute (Očarljivi surovež) prikazuje zavaljenega Händla, ki sedi na sodčku vina. Händel je imel vino rad in pil ga je veliko, na koncu pa je zaradi njega tudi umrl. Foto:
Georg Friedrich Händel
250-letnico smrti G. F. Händla bodo v Veliki Britaniji zabeležili z mnogo dogodki.

Ameriški glasbeni zgodovinar David Hunter, ki je dolgo raziskoval življenje in delo na nemškem rojenega skladatelja, ki pa je večino življenja preživel na Otoku, je prepričan, da je Händla ubil svinec v vinu. Händel ga je spil ogromno. V georgijanski Angliji je bila sicer zastrupitev s svincem pogost pojav, saj so s to težko kovino trgovci z vinom skušali vino obvarovati pred bakterijami in izboljšati okus. Kot poroča Guardian, je Hunter znake zastrupitve s svincem zasledil tudi v zadnjih letih Händlovega življenja. Eden glavnih sindromov zastrupitve je namreč pešanje vida in iz Händlovega pisma, datiranega v februar 1751, je jasno, da je Händla pri pisanju njegovega zadnjega dela, oratorija Jephtha, zelo oviralo vedno šibkejše levo oko. V nekem trenutku se je skladatelju vid sicer izboljšal, kar mu je tudi omogočilo dokončati kompozicijo, za katero pa je bilo že ob njeni prvi izvedbi leta 1752 jasno, da ni takšna mojstrovina, kakršna so bila druga Händlova dela.

Prvi se je uničeval s svincem, drugi z drugačnimi drogami
Zgodba o Händlovi smrti bo predstavljena na razstavi v Händlovi hiši - v stavbi je mnogo pozneje živel tudi Jimi Hendrix -, ki je le eden od mnogo dogodkov, s katerimi bodo v Veliki Britaniji letos zaznamovali 250-letnico smrti skladatelja, pri katerem je več del naročil britanski kralj Jurij II. Razstava razkriva vse do zdaj znane 'manj prijetne' podatke o enem najodličnejših baročnih skladateljev. Svinec namreč menda ni prizadel le Händlovega fizičnega zdravja, močno je vplival tudi na njegov temperament. Händlova vihravost je menda ob živce spravljala vse, ki so bili prisiljeni dlje časa preživeti v njegovi bližini, vrhunec pa so njegovi izbruhi dosegli, ko je Händel menda grozil neki sopranistki, da jo bo vrgel z najvišjega okna neke hiše.

George Friedrich Händel je umrl 14. aprila 1759. Preden je umrl, že nekaj časa ni bil sposoben niti skladati niti dirigirati; bil je nepokreten in slep. Znano je, da je prestal več 'pustolovskih' operacij, pri katerih niso uporabili nobenega anestetika in s katerimi bi utegnili izboljšati njegov vid. Vse so bile zaman. Že leta pred smrtjo so Händla tudi mučili napadi začasne paralize posameznih udov, lažje kapi in hud protin, ki je vplival tudi na njegovo sposobnost govora.

P. B.