Opice naj bi bile najbolj vroče železo v glasbenem ognju. Foto: RTV SLO
Opice naj bi bile najbolj vroče železo v glasbenem ognju. Foto: RTV SLO
Shannon Brown
Debitantka, ki to ni ...
Anja Harteros
Pevka, ki bi utegnila v opere pritegniti številno občinstvo.

Največ se pričakuje od sheffieldske zasedbe Arctic Monkeys, visoka pričakovanja pa imajo tudi za country pevko Shannon Brown, ameriško zasedbo DecembeRadio, pevca in kitarista Teddyja Geigerja, nemško sopranistko Anjo Harteros, venezuelskega glasbenika Jeremiasa, ustvarjalca plesne glasbe Myla, r'n'b pevca Ne-Ya, hardrockovsko skupino The Sword in trobentarja Christiana Scotta. Nekaj glasbenih prvencev bo izšlo že do aprila, drugi glasbeniki pa naj bi bili na eksplozijo pripravljeni vsak trenutek.

Založba, ki ima nos za talente
Da britanska zasedba Arctic Monkeys obeta, je zaslutila založba, pod katere okriljem deluje že zelo uspešna skupina Franz Ferdinand. Zaupanje založbe je skupina že upravičila s prvim singlom I Bet That You Look Good on the Dancefloor, ob katerem se je pokazalo, da imajo "arktične opice" močno bazo oboževalcev, uspeh pa je obrodila tudi dobro načrtovana tržna kampanja na spletu. Singel se je povzpel na 7. mesto Billboardove evropske lestvice singlov, kar je še podžgalo pričakovanje debitantskega albuma. When the Sun Goes Down naj bi izšel 30. januarja.

Ni debitantka, a obeta
Shannon Brown po enajstih letih v country glasbi ni debitantka, a njen prvi album, ki bo izšel pri založbi Warner Bros., napovedujejo z energijo, s katero se lotijo le zelo obetavnega debitanta. Za album, katerega izid napovedujejo za 28. februar, pri založbi občinstvo ogrevajo s serijo videospotov This Is Shannon Brown, na katerih ponujajo vpogled v ozadje snemanja.

Debitanti festivala
DecembeRadio ima tako kot skupina Arctic Monkeys močno oboževalsko bazo, ki jo je že izvolila za debitanta leta na festivalu 2005 Rock Summit. V njihovi glasbi so opazni vplivi skupin Aerosmith in the Black Crowes ter Lennyja Kravitza, o njih pa bodo lahko sami presojali poslušalci, ko bo konec poletja ali začetek jeseni izšel njihov debitanstki album.

17-letni ljubljenec občinstva
Teddyja Geigerja so odkrili na avdiciji za eno izmed vlog v seriji In Search of the New Partridge Family, a so mu namesto vloge dali nekaj boljšega - pogodbo za snemanje. 17-letni glasbenik naj bi bil naslednji ljubljenec vseh, ki so jim všeč pametna, a ne prezahtevna besedila, in melodije, ki gredo hitro v uho. Prvi singel For You I Will (Confidence) naj bi na radijske postaje prišel januarja.

Vzhajajoča zvezda opernega občinstva
Oči opernih navdušencev so uprte v 32-letno nemško sopranistko Anjo Harteros, ki je nase opozorila tudi leta 1999 z zmago na svetovnem tekmovanju v Cardiffu v Walesu. Kljub nastopom v državni operi na Dunaju, na Salzburškem festivalu in v Metropolitanski operi Harterosova ostaja skriti dragulj, kar pa naj bi se kmalu spremenilo. Decembra se je zaprla v studio, kjer je posnela nekaj Mozartovih oper in koncertnih arij z dunajskimi simfoniki, izdelek pa naj bi v trgovine prišel poleti.

Glasbenik, ki zna improvizirati
Venezuelski glasbenik Jeremias je založbo Universal v pogodbo prepričal z improviziranim nastopom v pisarni založbe, kje je imel na voljo le kitaro in svoje spretnosti. Singel Uno Y Uno, ki naj bi pokazal, kako duhovita besedila zna med drugim pisati, naj bi izšel januarja, v prvi četrtini leta pa naj bi mu sledil še njegov prvi album.

Glasbenik, ki požgečka podplate
Mylo, a.k.a. Myles MacInnes, ustvarja glasbo, v kateri se mešajo plesni elektroritmi, rock in pop. Prvi album, ki ga je Škot izdal, je velika uspešnica, prodana že v 300.000 izvodih, zdaj pa ga pripravljajo še za pohod na ameriška plesna prizorišča. Ne-Yo je 22-letni r'n'b pevec, ki je ljudi že prepričal, naj si vzamejo čas in priisluhnejo njegovim melodijam. Njegova uspešnica Let Me Love You je pred kratkim že pobrala dve Billboardovi nagradi, zdaj pa je pripravljen na nove mejnike.

K temu, da v letu 2006 ne bo čutiti primanjkljaja hardrockovskih skupin, naj bi pomembno pripomogla skupina The Sword, katere prvi album bo izšel prav na valentinovo. Tisti, ki so jim bolj pri srcu džezovske melodije, pa odštevajo dneve do 28. marca, ko bo izšel album 22-letnega trobentarja Christiana Scotta.