Se bo z izbiro J. D. Fortuna končno končalo obdobje izbiranja naslednika Michaela Hutchenca? Foto: EPA
Se bo z izbiro J. D. Fortuna končno končalo obdobje izbiranja naslednika Michaela Hutchenca? Foto: EPA
Michael Hutchence
Michael Hutchence je bil idol tisočev najstnic.

Zgornji zapis ni nikakršna neumnost, saj je v zgolj enem tednu po izidu v ZDA pošlo kar 75.000 izvodov novega albuma avstralskih poprokerjev. Po zadnjem albumu, ki so ga Avstralci posneli skupaj s Hutchencom – to je bil album Elegantly Wasted iz leta 1997), pa je v prvem tednu po izidu poseglo 25.000 Američanov.

Izbrali so "ljudskega človeka"
Ključ do uspeha novega albuma naj bi bil podobnost s staro zasedbo. Prvi singel z albuma presenetljivo spominja na "klasike" skupine INXS, pa tudi vokal novega pevca J. D. Fortuna ne odstopa veliko Hutchencovega. Morda je bila odločitev za izbiranje pevca z avdicijo, preoblečeno v danes tako priljubljeno formo resničnostnega šova pravi recept za drugo rojstvo zasedbe INXS.

Zmagovalci resničnostnih šovov so namreč pravi junaki sodobne mladine, zmaga na avdiciji pa je tudi že znak, da ljudje Fortunovo petje povezujejo s Hutchencovim. Glasovna podobnost ni pomembna le zaradi identitete in prepoznavnosti skupine, temveč tudi zaradi izvajanja starih uspešnic. Prav vsi obiskovalci koncertov skupine INXS želijo slišati nepozabne Suicide Blonde, Devil Inside, Mystify, Never Tear us Apart in druge uspešnice. Vendar pa te skladbe – pa naj bodo še tako dobre – zvenijo prav smešno, če pevčeva interpretacija vsaj malo ne spominja na nastop Michaela Hutchenca.

Menda so karte že pošle
Morebitno nadaljevanje dobre prodaje albuma Switch bi skupini vlilo tudi nekaj prepotrebnega poguma pred odhodom na veliko ameriško turnejo. Pogosto nekoliko zlobni glasbeni kritiki verjetno že komaj čakajo na 18. januar, ko bodo INXS z nastopom v Vancouvru v kanadizagnali kolesje turneje. Tudi tisti, ki običajno ne dvomijo v resničnost izjav predstavnikov glasbenih založb, nekoliko bolj odprejo oči ob zagotovilu Johna Schera, predstavnika družbe Metropolitan Talent Presents, ki stoji za organizacijo turneje, da so vstopnice za ogled kar 27 od 31 napovedanih koncertov že pošle.

Če to drži, ni preseneltljivo, da INXS že razmišljajo o nadaljevanju turneje. Nove dvorane naj bi obiskali že spomladi. Tedaj bo znana tudi že bolj podrobna analiza uspeha nove inkarnacije nekdanjih avstralskih zlatih dečkov, do takrat pa se lahko le sprašujemo,kaj je res in kaj je laž o novem taboru INXS.