Skupina, ki jo sestavljajo Grian Chatten (vokal), Carlos O'Connell (kitara), Conor Curley (kitara), Conor Deegan III (bas kitara) in Tom Coll (bobni), trenutno koncertira po Evropi in bo 23. avgusta izdala svoj četrti album z naslovom Romance. V Carigradu očitno ne bodo nastopili. Foto: EPA
Skupina, ki jo sestavljajo Grian Chatten (vokal), Carlos O'Connell (kitara), Conor Curley (kitara), Conor Deegan III (bas kitara) in Tom Coll (bobni), trenutno koncertira po Evropi in bo 23. avgusta izdala svoj četrti album z naslovom Romance. V Carigradu očitno ne bodo nastopili. Foto: EPA

Irska postpunk skupina Fontaines D. C. je protestno odpovedala načrtovani koncert v Turčiji. V koncertnem središču Zorlu PSM v okviru večjega kompleksa Center Zorlu naj bi nastopili 20. avgusta, dober teden dni po že razprodanem koncertu v ljubljanskem Kinu Šiška.

Koncert so odpovedali na pobudo kampanje BDS (v angleščini Boycott, Divestment and Sanctions) v organizaciji Palestine Solidarity Campaign, ki poziva umetnike, naj ne nastopijo na prizorišču Zorlu PSM, dokler se kompleks Zorlu v celoti ne odpove oskrbi Izraela z energijo. Po navedbah kampanje BDS ima turški multinacionalni konglomerat Zorlu Holding v lasti tudi večinski del elektrarne Dorad, druge največje zasebne elektrarne v Izraelu.

Fontaines D. C. so odpoved koncerta pojasnili v izjavi na profilu na Instagramu: "Po pogovorih s palestinskimi umetniki in borci za človekove pravice smo se odločili odpovedati nastop v Zorlu PSM v Carigradu v torek, 20. avgusta. Svetovno gibanje za bojkot, dezinvesticije in sankcije (BDS), ki ga vodi največje palestinsko združenje, je pozvalo umetnike, naj zavrnejo igranje v Zorlu PSM, dokler se Zorlu v celoti ne odpove oskrbi Izraela z energijo, medtem ko ta izvaja to, kar Mednarodno sodišče zdaj priznava kot verjeten genocid."

"Zelo smo se veselili obiska in igranja v čudovitem Carigradu, vendar moramo biti v tem primeru jasni v svojih prepričanjih in na prvo mesto postaviti solidarnost z ljudmi v Palestini. Obljubljamo, da bomo v Turčiji igrali takoj, ko nam bo to omogočeno," so še sporočili člani skupine.

Elektrarna Dorad, katere večinski lastnik je turški Zorlu Holding, oskrbuje od 5 do 8 odstotkov energije apartheidskega Izraela, medtem ko ta izvaja genocid nad 2,3 milijona Palestincev v oblegani Gazi," piše v objavi kampanje BDS. "Turška kampanja BDS je družbo Zorlu Energy že prisilila, da se je delno umaknila z izraelskega energetskega trga. Toda, dokler se v celoti ne odpove elektrarni Dorad, morajo družba Zorlu Holdings in vse njene hčerinske družbe odgovarjati."

Kampanja BDS je zgolj ena od kampanj v organizaciji Palestine Solidarity Campaign, ki poteka že od leta 2005. Druga kampanja proti Barclays je povzročila nemalo preglavic angleškim glasbenim festivalom, kot so The Great Escape, Download in Latitude, ki jih je sponzorirala ta angleška multinacionalna banka. Euronews je že aprila poročal, da je polovica glasbenih skupin, predvidenih za nastop na priljubljenem festivalu The Great Escape, podpisala izjavo, v kateri zahteva, da festival opusti sponzorstvo banke Barclays.