Barenboim, dirigent judovskega rodu, je od leta 1992 glasbeni direktor Berlinske državne opere, od leta 2006 pa je glavni gostujoči dirigent milanske Scale. Foto: EPA
Barenboim, dirigent judovskega rodu, je od leta 1992 glasbeni direktor Berlinske državne opere, od leta 2006 pa je glavni gostujoči dirigent milanske Scale. Foto: EPA
Zahodno-vzhodni divan
Barenboim je tudi ustanovitelj West-Eastern Divan Orchestra, v katerem najdemo poleg evropskih ustvarjalcev tudi glasbenike iz Izraela in več arabskih držav. Foto: EPA

Svoj potni list so dirigentu in pianistu izročili prav v zahvalo in v počastitev glasbenikovega zavzemanja za palestinsko ljudstvo in za mir med Izraelci in Palestinci. S tem naj bi glasbenik postal edini na svetu, ki ima tako izraelski kot palestinski potni list. Sam dirigent pa počastitev razume kot dokaz, da je usoda izraelskega in palestinskega ljudstva med seboj tesno povezana.

Pretekli konec tedna je Barenboim, ki je tudi generalni direktor Berlinske državne opere, nastopil na dobrodelnem koncertu v Ramali, kjer je lahko občinstvo prisluhnilo klavirskemu recitalu z Beethovnovimi sonatami. Te je izvedel na klavirju, ki mu ga je pred leti neka Berlinčanka podarila izrecno za njegove koncerte v Ramali.

Med gosti tudi Mariam Said
Na koncertu se je zbralo okoli 600 obiskovalcev, izkupiček koncerta pa bo namenjen zdravstveni oskrbi otrok na območju Gaze. Nastop si je ogledala tudi Mariam Said, vdova ameriško-palestinskega družboslovca Edwarda Saida, s katerim je Barenboim leta 1999 ustanovil West-Eastern Divan Orchestra, v katerem najdemo poleg evropskih ustvarjalcev tudi glasbenike iz Izraela in več arabskih držav.

Z glasbo do boljše kakovosti življenja med Palestinci
Barenboim, ki ga je lani generalni sekretar ZN Ban Ki Moon Barenboima imenoval za ambasadorja miru Združenih narodov, Izraelu očita, da si od začetka zasedbe ni prizadeval za izboljšanje kakovosti življenja Palestincev. Prav to tudi njega toliko bolj žene, da koncertira pred palestinskim prebivalstvom.

Ob tej priložnosti je glasbenik posvaril še pred propadom trenutnih bližnjevzhodnih mirovnih pogajanj. "Zelo nevarno bi bilo podpihovati pričakovanja in teh na koncu ne izpolniti; to bi lahko privedlo do še večjih razočaranj," je še dodal.