Čeprav toksikološke izvide še pričakujejo, preiskovalci izhajajo iz domneve, da je propofol pri Jacksonu povzročil odpoved srca. Foto: EPA
Čeprav toksikološke izvide še pričakujejo, preiskovalci izhajajo iz domneve, da je propofol pri Jacksonu povzročil odpoved srca. Foto: EPA
O ordinaciji dr. Murrayja v Houstonu so ameriške TV-mreže julija poročale, da je bila iskana med odvisniki zaradi dostopnosti glede izdaje zdravil na recept.
Policija je med preiskavo Jacksonovega doma po smrti našla propofol in druga zdravila, eno intravenozno linijo in 18 odmerkov kisika. Propofol lahko oslabi dihanje, zmanjša srčni utrip in krvni pritisk.

Predstavnik policije, ki je želel ostati neimenovan, je za ameriško tiskovno agencijo AP tudi izjavil, da je Jackson redno jemal propofol, da bi lahko spal, kar je sicer daleč od tega, za kar se to zdravilo predpisuje.

Na dan 25. junija, ko je Jackson umrl, mu je njegov zdravnik, 51-letni dr. Conrad Murray nekaj po polnoči dal omenjeno zdravilo. Čeprav toksikološke izvide še pričakujejo, preiskovalci domnevajo, da mu je ravno to povzročilo odpoved srca.

Preiskali Murrayjevo ordinacijo in skladišče
Prejšnji teden so preiskali tudi Murrayjevo ordinacijo in skladišče v Houstonu, policija pa je navedla, da Murray sodeluje in ga ni označila za osumljenca. Murrayjev odvetnik Edward Chernoff je povedal, da zdravnik "ni predpisal ali dal česa, kar bi moralo ubiti Michaela Jacksona". Na zahtevo, naj komentira izjavo policijskega uslužbenca za AP, je odvrnil, češ da ne komentira govoric ali anonimnih virov.

Maja postal Jacksonov zdravnik
Murray je maja postal Jacksonov osebni zdravnik, ki bi ga tudi spremljal v Londonu na nizu koncertov, kateri bi se morali po načrtih začeti julija. Stanoval je z Jacksonom v najeti vili v Los Angelesu in po odvetnikovih besedah je prav on našel Jacksona brez zavesti v njegovi sobi 25. junija zjutraj ter ga neuspešno poskušal oživljati.

Jackson trpel zaradi kronične nespečnosti
Policija je med preiskavo Jacksonovega doma po smrti našla propofol in druga zdravila, eno intravenozno linijo in 18 odmerkov kisika. Propofol lahko oslabi dihanje, zmanjša srčni utrip in krvni pristik. Zaradi teh tveganj bi morali propofol dajati samo v bolnišnicah.

Jackson je trpel zaradi kronične nespečnosti, po besedah policijskega uslužbenca pa je pevec najel številne zdravnike, da bi mu dajali propofol, na katerega se je zanesel kot na budilko. Sam je odločal, kdaj se bo prebudil, in tako je v določnem trenutku zdravnik ustavil intravenozno kapljanje, prek katerega je prejemal zdravilo.

Murrayjeva ordinacija dobrohotno izdajala zdravila na recept
O ordinaciji dr. Murrayja v Houstonu so ameriške TV-mreže julija poročale, da je bila iskana med odvisniki, in sicer zaradi dostopnosti glede izdaje zdravil na recept, zaradi česar je občasno izgubljala dovoljenje za delo.