Festival bo v Cankarjevem domu (CD) in Parku Sveta Evrope od 15. do 18. junija.

Foto: Jazz festival Ljubljana
Foto: Jazz festival Ljubljana

Hamid Drake bo nastopil v sredo, 15. junija, v Gallusovi dvorani CD-ja s projektom Hamid Drake's Turiya: Honoring Alice Coltrane, ki ga opisuje kot osebno počastitev afroameriške umetnice in duhovne voditeljice Alice Coltrane.

Alice Coltrane. Foto: Discogs
Alice Coltrane. Foto: Discogs

Alice Coltrane (1937–2007) je imela številne talente: bila je sijajna pianistka in organistka, harfistka, skladateljica, avtorica različnih knjig ter ne nazadnje soproga in glasbena sopotnica Johna Coltrana, so zapisali na spletni strani festivala. Po njegovi smrti je sledila lastni umetniški poti, ob poudarjanju pomena duhovnosti v glasbi, "spiritualnega" džeza ter osebne poduhovljenosti in meditacije. Po delnem umiku z glasbenih odrov koncertov in turnej je postala duhovna učiteljica in prevzela ime Swamini Turiya Aparna Sangitananda.

"Alice Coltrane sem kot šestnajstletnik spoznal na koncertu festivala Ravinia v okolici Chicaga. Izmenjala sva si naslov in si pisala. Njena umetnost je vplivala na številne glasbenike in poslušalce, mene pa neizbrisno zaznamovala. Navdahnila me je z duhovno in estetsko odprtostjo, ki jo še vedno skrbno negujem. Ta projekt je moja osebna počastitev velike osebnosti, ki je najstniku omogočila, da stopi na pot odkrivanja, čudenja in iskanja lastnega glasu," so besede Hamida Draka povzeli v CD-ju.

Starodavno tradicijo arabske glasbe umešča v različne kontekste
Anouar Brahem Quartet bo v Gallusovi dvorani nastopil 16. junija. Kot navajajo v CD-ju, bo to prvo gostovanje enega izmed največjih umetnikov arabske lutnje in odličnega džezovskega skladatelja Anouarja Brahema v Sloveniji. Bahrem se ponaša z obsežno diskografijo. Že skoraj štiri desetletja starodavno tradicijo arabske glasbe umešča v različne kontekste, jo sopostavlja ne le sodobnemu džezu, temveč tudi prefinjenim harmonijam eruditivne tradicije zahodnega komponiranja in izbranim formam različnih izročil Orienta.

Danes njegova glasba odraža bogate izkušnje, pridobljene ob sodelovanjih z različnimi glasbeniki. Anouar Brahem Quartet je ustanovil leta 2009 za album The Astounding Eyes of Rita. Repertoar novega projekta, s katerim povzema glasbeno snov s samega začetka delovanja, več značilnih tematik kvarteta spaja z nekaterimi s starejših albumov in in novejšimi, kot je Blue Maqams.

Z razstave Luciano Rossetti: Note a margine, ki jo bodo v okviru festivala odprli 14. junija v CD-ju. Foto: Jazz festival Ljubljana
Z razstave Luciano Rossetti: Note a margine, ki jo bodo v okviru festivala odprli 14. junija v CD-ju. Foto: Jazz festival Ljubljana

Za 18. junij je napovedan nastop Big banda Orkestra Slovenske vojske z Izidorjem Leitingerjem. Zazvenela bo Leitingerjeva džezovska suita Ushai. Mednarodno uveljavljeni slovenski dirigent, instrumentalist, pedagog in skladateljem Leitinger je sedemdelno suito za džezovski orkester, ki je s pihali, rogovi, tolkali in vokali razširjena zasedba klasičnega big banda, napisal na pobudo Orkestra Slovenske vojske.

Krstno je bila izvedena novembra 2018 v CD. Kot je tedaj povedal skladatelj, se pri ustvarjanju tega dela ni omejeval pri izbiri glasbenega sloga in nerad govori o "predalih" v umetnosti.