V Muzeju novejše zgodovine so nedavno odprli razstavo posvečeno
 Pankrtom, kar člani skupine smatrajo kot poklon, dodajajo pa, da še niso za
 med staro šaro, če so v Muzeju novejše zgodovine. Foto: RTV SLO
V Muzeju novejše zgodovine so nedavno odprli razstavo posvečeno Pankrtom, kar člani skupine smatrajo kot poklon, dodajajo pa, da še niso za med staro šaro, če so v Muzeju novejše zgodovine. Foto: RTV SLO
Na novinarski konferenci so Pankrti skušali pojasniti razloge za ponovno združenje. Foto: RTV SLO
Kot pravi Tomc je kapitalizem bolj prikladen za turbo folk, kot pa za rock. (Pankrti pa kljub temu vzbujajo zanimanje.) Foto: RTV SLO

Pankrti sodijo med tiste slovenske bende, ki so kljub temu, da že kakšni dve desetletji niso več na glasbeni sceni, ostali nepozabljeni. In to je verjetno tudi eden izmed razlogov, da so se odločili in se ponovno povezali ter napovedali manjšo turnejo po nekdanji Jugoslaviji, ki se bo začela v Ljubljani na dan boja proti aidsu, 1. decembra, v Hali Tivoli.

Zakaj in kako je prišlo do ponovnega združenja pa so Pankrti skušali odgovoriti danes na novinarski konferenci. Zadeva je potekala nekje v črnuški industrijski coni, v hali precej podobni garaži, sploh zato, ker je bila napolnjena s starimi (dobro ohranjenimi) avtomobili in predmeti, ki so obiskovalce ob zvokih iz jukeboxa nemudoma popeljali v jugonostalgičen čas. Prostor bo kmalu odprt kot prvi zaseben muzej pri nas, z imenom Nostalgija.

Trend ali zgodovina?
V prikladnem garažnem okolju je prvi spregovoril Igor Vidmar in med razloge za comeback skupine uvrstil na prvem mestu denar, ker pa je malo verjetno, da bodo s ponovnimi koncerti bajno obogateli, je bil naslednji razlog v znamenju popularnosti in trendov, ki so danes naravnani v smer ponovnih združenj ostarelih skupin (npr. Sex Pistols). Vendar pa se zdi, da je srečanje skupine, ki je svoj zadnji koncert odigrala v ljubljanski Hali Tivoli leta 1987 in je pogosto ocenjena kot najuspešnejša slovenska skupina, bolj vezano na širši družbeni kontekst in zgodovinski pomen, je še dodal Vidmar.

Še vedno se zabavajo
Člani skupine so bili precej enotnega mnenja, oziroma kot je dejal Peter Lovšin se imajo po 30 letih še vedno enako radi, kar jih je ob druženjih ob različnih priložnost (premiera filma Dolgcajt) pripeljalo do napovedane turneje, o kateri pa sredi poletja še niti približno niso razmišljali. Grega Tomc je k temu dodal, da je njihov namen obudit občutek izpred 20 let, da pa se projekta ne bi lotil, če se jim ne bi zdel zanimiv in zabaven. Kot se očitno zdi tudi publiki. In prav publika je v končni fazi tista, ki bo ocenila. Do zdaj pa kaže dobro, karte gredo po besedah organizatorjev za med, kupovali pa naj jih ne bi le nekdanji oboževalci skupine, ki so danes že predstavniki generacije srednjih let. Publika na koncertu 1. decembra bo torej tudi mlajših let, kar pa po Perotovih besedah pomeni, da bo koncert uspešen. Pravzaprav je bil en izmed motivov za ponovno združenje zanimanje mlajše generacije za Pankrte.

Lejla Švabić