Syd Barrett je zaslužen za preboj skupine Pink Floyd, a jo je zapustil že po dokončanju prvega albuma. Foto:
Syd Barrett je zaslužen za preboj skupine Pink Floyd, a jo je zapustil že po dokončanju prvega albuma. Foto:

Barrett je leta 2006 umrl star 60 let, in čeprav je s skupino Pink Floyd posnel le en album, so ga tudi ob smrti množice poznale kot soavtorja albuma The Piper at the Gates of Dawn. Pod naslovom The City Wakes bodo oktobra v Cambridgeu uprizorili gledališki šov, v katerem bodo izvedli nove priredbe Barrettovih skladb. Obenem bo na sporedu tudi razstava Barrettovih slikarij in osebnih predmetov, ki jo bo dopolnjevala še razstava fotografa Storma Thorgestona. Predstavil bo več kot 60 fotografij, tematsko povezanih s Pink Floydi in Sydom Barrettom.

Pot po Barrettovem Cambridgeu
Napoveduje pa se tudi izid biografske knjige, ki naj bi predstavila nov pogled na Barrettovo življenje, mesto Cambridge pa napoveduje tudi vodene ture po mestu, katerih udeleženci bodo obiskali kraje, ki so v Barrettovem življenju odigrali pomembnejšo vlogo. Celoten projekt, s katerim se Barrettovo domače mesto poklanja pokojniku, organizira organizacija Escape Artists, dobrodelna ustanova, ki deluje kot produkcijska ustanova za dela duševno prizadetih z umetniškim talentom in željo po ustvarjanju.

Syd Barrett se je skupini Pink Floyd pridružil leta 1965 in prvenec prvakov psihedeličnega rocka je nastal ravno pod njegovim vodstvom, četudi ni bil edini avtor skladb. Skupino je Barrett zapustil že leta 1968, nekaj njegovih glasbenih idej pa je ohranjenih tudi na drugem albumu Pink Floydov z naslovom A Saucerful of Secrets. Že tedaj je bil Barrett znan po svojem neuravnovešenem vedenju, duševne motnje pa so ga pestile vse do smrti, ki jo je sicer zakrivila sladkorna bolezen. Po odhodu od Pink Floydov je Barrett sicer še izdal dva albuma, nato pa se je bolj ali manj umaknil v osamo.