Člani skupine Brina bodo poskrbeli za uvod v 22. festival Druga godba. Foto: Gregor BožičIwww.brina-slovenia.net
Člani skupine Brina bodo poskrbeli za uvod v 22. festival Druga godba. Foto: Gregor BožičIwww.brina-slovenia.net
Ali Farka Toure
Eden izmed večerov bo posvečen pred nedavnim umrlemu Aliju Farku Toureju. Foto: RTV SLO
Benat Achiary
Benat Achiary se bo predstavil s svojim triom. Foto: WWW.cc-parthenay.fr

Za uvod v festival bo 13. maja v ljubljanskih Križankah poskrbel trojni koncert, na katerem bo mogoče prisluhniti skupini Brina, senegalskemu glasbeniku Cheikhu Loju ter Boban Markovič orkestru s srbsko "duvačko" godbo. Glavni program festivala, ki se bo začel 30. maja in končal 3. junija, bo v Cankarjevem domu odprl večer, na katerem bosta nastopili slovensko-indijska zasedba Sagar in 15-članska indonezijska zasedba Samba Sunda, ki svoje ustvarjanje predstavlja s pomočjo indonezijskih tradicionalnih inštrumentov.

Tudi Ratcatchers z Elizo Carthy
31. maja se bo dogajanje preselilo v Križanke, kjer bo mogoče ob spremljavi legendarne nigerijske skupine Egypt 80 prisluhniti glasbeniku Seunu Anikulapu Kutiju. Na odru poletnega gledališča se bodo večer kasneje zvrstili koncerti Mojmira Novakoviča, ki se bo predstavil s skupino Kries, razvpitih glasbenikov britanske zasedbe Ratcatchers, s katerimi bo nastopila Eliza Carthy, za konec pa še zvezde afroperujskih godb Susane Bace.

Postanek malijske karavane
1. junija bo Ljubljano obiskala potujoča malijska karavana Desert Blues, celotni večer pa bodo posvetili spominu na dediščino pred kratkim umrlega afriškega glasbenika Alija Farka Toureja. V zasedbi Desert Blues bo tako mogoče prisluhniti kitarskemu velemojstru Habibu Koitu, ki sicer ustvarja v zasedbi Bamada, karizmatičnemu Afelu Bocoumu, ki je kariero začel v zasedbah Alija Farka Toureja, in skupini Tartit, ki se sicer posveča tradicionalni tuareški glasbi.

Kaj pa za konec?
Zaključni večer bo v znamenju štirih skupin. Prva se bo na odru predstavila slovenska skupina Caminoigra, za njo pa bo mogoče prisluhniti Benatu Achiaryiju in njegovemu triu, ki ponuja glasbo, prepleteno z baskovskimi vplivi ter tradicijo indijanskega ljudstva Navajo. Nato bo na oder stopila francoska zasedba Dupain, marsejsko ozračje pa bo stopnjeval še DJ Boris 51.

Poleg pestrega glasbenega dogajanja pa bodo v ljubljanskem Mestnem muzeju poskrbeli še za spremljevalni program.