Skrt bo zaigral dela Musorgskega,  Kogoja in Ravela. Foto: Jernej Skrt/Cankarjev dom
Skrt bo zaigral dela Musorgskega, Kogoja in Ravela. Foto: Jernej Skrt/Cankarjev dom
Evgen Bavčar
Na ogled bo tudi razstava del Evgena Bavčarja. Foto: BoBo

Zbrane na slovesnosti na Kontradi bo nagovoril slavnostni govornik predsednik Slovenske akademije znanosti in umetnosti Tadej Bajd, potem pa bo sledil koncert Ivana Skrta, ki bo zaigral dela Modesta Musorgskega, Marija Kogoja in Maurica Ravela. Še prej bodo odprli razstavo del Evgena Bavčarja.

Ipavec je delo Barve zelenega smaragda posvetil stoletnici prve svetovne vojne, glasbeniki, poleg simfoničnega orkestra RTV Slovenija bodo sodelovali še zborovski pevci, plesalci in recitatorji, pa bodo delo izvedli v baziliki Marijinega vnebovzetja na Sveti gori. Krstni izvedbi simfonične pesnitve bosta sledili gostovanji na Dunaju in Milanu.

Letošnji festival tvori devet dogodkov, trije med njimi bodo potekali v Italiji, prinaša pa šest novosti slovenskih skladateljev.

Pred koncertom Godalnega kvinteta Feguš v cerkvi sv. Marije Vnebovzete 9. septembra bodo odkrili doprsni kip skladatelja Štefana Maurija, ki je dolga leta sodeloval na kanalskem festivalu. Kip je delo kiparja Mirsada Begića, prostor njegove postavitve pa bo zaradi napovedanih del na Kontradi zaenkrat začasen, je povedal kanalski župan Andrej Maffi.

V Kanalu bo 24. septembra koncert Slovenskega okteta, 28. septembra bo kitarist Marko Feri gostoval v novogoriški glasbeni šoli, 4. oktobra Komorni godalni orkester Akademije za glasbo v Gorici, 7. oktobra pa se bodo izbrani učenci Slovenskega centra za glasbeno vzgojo Emil Komel iz Gorice predstavili na kanalski osnovni šoli.

Za konec koncert v Kulturnem domu v Trstu
Zadnja dva festivalska koncerta bosta tradicionalno v Italiji; 9. oktobra bo v Bardu gostoval Pihalni kvintet Slowind, sklepni koncert pa bo 21. oktobra v Kulturnem domu v Trstu, na njem se bodo ob glasbi violinista Črtomirja Šiškoviča in harfistke Simone Mallozzi poklonili 80. obletnici pesnika Miroslava Košute.

Organizatorji festivala so na novinarski konferenci pred dnevi opozorili na mačehovski odnos države do projekta. Kot je dejala tajnica Kogojevih dni Ljudmila Zimic, na ministrstvu za kulturo niso prepoznali pomembnosti omenjenega projekta in mu niso namenili posebnih finančnih sredstev, sicer namenjenih pomembnejšim kulturnim dogodkom v državi.

Skupni proračun festivala je letos okrog 45.000 evrov, za koncert na Sveti gori bodo predvidoma namenili med 35.000 in 40.000 evrov.