Foto: EPA
Foto: EPA

Glas Ukrajine je tudi moto njihove turneje, v okviru katere so kijevski simfoniki že koncertirali na Poljskem. "Ukrajinski glasbeniki morajo postati glas Ukrajine in tistih Ukrajincev, ki so zaradi ruske agresije ostali brez glasu," so povedali.

"Prav zdaj se mora ukrajinski glas širiti po vsem svetu. Na turneje se odpravljamo, da z jezikom glasbe nagovorimo vsako srce," so po poročanju nemškega Deutsche Welle zapisali kijevski simfoniki na svoji spletni strani. Ob tem so dodali, da želijo rusko agresijo premagati z nežno močjo glasbe.

Dela ukrajinskih skladateljev iz treh stoletij
V Nemčiji bodo kijevski simfoniki nastopili v sedmih koncertnih hišah, med drugim v Berlinski filharmoniji. Turnejo so v ponedeljek začeli v Palači kulture nemškega mesta Dresden. Na programu so dela ukrajinskih skladateljev iz treh stoletij. Program se začne s prvo simfonijo rusko-italijanskega skladatelja ukrajinskega rodu Maksima Berezovskega (1745–1777) in konča s tretjo simfonijo ukrajinskega skladatelja Borisa Ljatošinskega (1895–1968).

Orkester pod vodstvom italijanskega dirigenta Luigija Gaggera si tudi želi, da bi s svojo glasbo "vsem ljudem dali upanje na miroljubno prihodnost ter vero v obnovo Ukrajine, ki bo močnejša in lepša kot nikoli doslej".