Stefan Vladar je glasbene kritike navdušil leta 1985 z zmago na Beethovnovem tekmovanju na Dunaju. Foto: Nancy Horowitz
Stefan Vladar je glasbene kritike navdušil leta 1985 z zmago na Beethovnovem tekmovanju na Dunaju. Foto: Nancy Horowitz

Do zdaj najmlajši dobitnik nagrade na mednarodnem tekmovanju Beethoven na Dunaju, ki je s sprehajanjem po črno-belih tipkah navdušil že pri 20 letih, je v Narodnem domunastopil s programom, ki ga je sestavljalo Scarlattijevih 5 Sonat, Ravelove Nočne prikazni in Schumannovi skladbi Metulji in Karneval.

Pianist, dirigent, pedagog, angažiran komorni glasbenik in umetniški vodja različnih festivalov med svoje uspehe šteje svojo izvedbo Brahmsa z Dunajsko filharmonijo pod vodstvom Seijija Ozawe, omembe vreden pa je tudi njegov opus, ki obsega več kot 20 zgoščenk. Vladar, ki se opiše kot radoveden človek s široko zastavljenim glasbenim poslanstvom, je študiral na dunajski glasbeni akademiji pri Renate Kramer-Preisenhammer in Hansu Petermandlu, nato pa se je še večkrat izpopolnjeval.

Prenašalec znanja na mlade
Svoje znanje zdaj Vladar na mlajše rodove prenaša kot profesor klavirja na glasbeni fakulteti na Dunaju, kjer poučuje od leta 1999. Od leta 1988 je umetniški direktor festivala Neuberger Kulturtage na Štajerskem v Avstriji, leta 1999 pa je prevzel še dolžnosti umetniškega direktorja na festivalu v Kremsmünsterju v Zgodnji Avstriji.