Big Band RTV Slovenija v tej sezoni praznuje 70-letnico, ki jo zaznamuje s številnimi koncerti. Foto: RTV SLO
Big Band RTV Slovenija v tej sezoni praznuje 70-letnico, ki jo zaznamuje s številnimi koncerti. Foto: RTV SLO
false
Simfonični orkester RTV Slovenija bo nastopil z mladim izraelskim pianistom Alonom Karivom in svetovno znanim dirigentom Georgeem Pehlivanianom (na fotografiji). Foto: Slovenska filharmonija

Big Bandu pod vodstvom Tadeja Tomšiča se bodo kot gosti pridružili vokalistke Hannah Mancini, Ana Bezjak in Urška Gajšt, violinist Peter Ugrin, kitaristi Igor Bezget, Jani Moder in Klemen Smolej, saksofonist Lovro Ravbar, kontrabasist Robert Jukič in vibrafonist Vid Jamnik. Koncert se začne ob 21. uri.

V okviru 28. festivala Imago Sloveniae se bo zvrstilo 37 koncertov slovenskih in tujih zasedb iz 16 držav. Program bo tradicionalno zasnovan na klasični glasbi iz različnih obdobij in za različne zasedbe ter na džezu. Letošnji poletni festival so posvetili svojemu dolgoletnemu programskemu sodelavcu, violinistu in pedagogu Tomažu Lorenzu (1944-2016).

V klasičnem delu festivala se bodo občinstvu po različnih slovenskih krajih predstavili komorni godalni orkester Slovenske filharmonije, simfonični orkester RTV Slovenija z mladim izraelskim pianistom Alonom Karivom in svetovno znanim dirigentom Georgeem Pehlivanianom. Od komornih zasedb v ustanovi izpostavljajo avstrijski godalni kvartet Giocoso, prejemnika številnih prestižnih glasbenih nagrad, francoski klavirski trio Khaldei, češki Duo Jitka Čechova in Jan Paleniček ter slovaški Mucha kvartet.

V pestrem programu je tudi skupni koncert ameriškega mešanega pevskega zbora Georgia in slovenskega komornega zbora Krog, s spominskim koncertom pa bo obeležena obletnica smrti skladatelja in glasbenega urednika Mihaela Paša. V sodelovanju s programom Ars Radia Slovenije bo na sporedu koncert z violinistko Nadeždo Tokarev, pianistko Nino Prešiček, godalnim kvartetom Dissonance ter ansamblom za sodobno glasbo MD7.

Ciklus Mladi talenti bo predstavil zmagovalce različnih glasbenih tekmovanj, med njimi bosta Duo Scaramouche in klavirski trio Reverie, v goste pa prihaja Mladinski simfonični orkester Strasbourg iz Francije.

Organizatorji posebej izpostavljajo tudi glasbeno-gledališko predstavo Vklenjeni Prometej indonezijskega Teatra Tetas iz Džakarte.

Na džezovskem odru se bodo zvrstile različne slovenske in tuje zasedbe, med njimi Jani Kovačič z radijskim big bandom, mednarodna zasedba Stefano Bedetti Quartet, Miro Kadoić Sekstet, Marko Črnčec z ameriško-slovensko zasedbo, Teo Collori Momento Cigano in Jadranka Juras s svojim kvintetom.

Poletje v Stari Ljubljani bo avgusta sklenila tradicionalna Noč v Stari Ljubljani.