Peter Oundjian je glavni dirigent orkestra od leta 2012. Foto: Sian Richards/Cankarjev dom
Peter Oundjian je glavni dirigent orkestra od leta 2012. Foto: Sian Richards/Cankarjev dom

Glasbenikom se bodo pridružili solist Martin Stadtfeld na klavirju, Nicola Benedetti na violini in Jan Vogler na violončelu.

K mednarodnemu ugledu Kraljevega škotskega nacionalnega orkestra, ki je v letu 2016 praznoval 125-letnico delovanja, so pripomogli številni priznani dirigenti. Zadnji med njimi je Peter Oundjian, ki je glavi dirigent orkestra od leta 2012. Proslavil se je s prodorno muzikalnostjo, odličnim moštvenim duhom in pozitivno osebnostjo. Deluje tudi kot glasbeni direktor Simfoničnega orkestra iz Toronta, ki ga je uspešno dvignil iz zatona in pomembno pripomogel k ponovnemu razcvetu.

Za ljubljanski koncert je orkester pripravil Štiri morske medigre, op. 33a skladatelja Brittna, Beethovnov Koncert za klavir, violino in violončelo v C-duru, op. 56 ter Brahmsovo Simfonijo št. 4 v e-molu, op. 98.

Med tradicijo in sodobno eksperimentalnostjo
Nemški pianist Martin Stadtfeld se je uveljavil kot eden vodilnih interpretov Bachove glasbe in je enako prepričljiv tako v nepopustljivi virtuoznosti kot tudi poglobljeni intimnosti. Pristna muzikalnost in naravna glasbena bistroumnost na eni ter živahna odrska navzočnost pa odlikujejo s priznano škotsko violinistko Nicolo Benedetti. Med priznane violončeliste se uvršča tudi Jan Vogler, ki se na glasbeni poti sprehaja med tradicijo in sodobno eksperimentalnostjo.