Kurt Cobain za svojo družino skrbi tudi po smrti. Foto: Liffe
Kurt Cobain za svojo družino skrbi tudi po smrti. Foto: Liffe
Albert Einstein
Kurt Cobain verjetno nikoli ni pomislil, da bi lahko imel kaj skupnega z Albertom Einsteinom. Zdaj sta se znašla na isti lestvici posthumnih zaslužkarjev. Foto: EPA

Na lestvici največjih zaslužkarjev med glasbeniki, ki so se že poslovili s tega sveta, je Elvisa Presleyja s prvega mesta izrinil Kurt Cobain. Podlaga za oblikovanje lestvice, ki jo objavlja spletna stran Forbes.com, so zaslužki, ki jih prinaša prodaja avtorskih pravic za uporabo glasbe pokojnih glasbenikov v filmih, televizijskih produkcijah, oglasih in podobnem gradivu.

Podjetna vdova Courtney Love
Glasba, ki jo je za skupino Nirvana napisal Cobain, je v zadnjih 12 mesecih prinesla 50 milijonov ameriških dolarjev, Presleyjeva pa 42 milijonov. Lastniki avtorskih pravic za glasbo Elvisa Presleyja pa niso "potegnili ta kratke" le zato, ker je letos precej bolje od njih služila vdova Kurta Cobaina Courtney Love. Presley ni dosegel le slabšega relativnega rezultata, ampak se je njegov zaslužek zmanjšal tudi absolutno. Lani je Presleyjevo delo prineslo 45 milijonov dolarjev, letos pa se je povpraševanje tako zmanjšalo, da je letni zaslužek prilezel "le" do 42 milijonov.

Glavni vzrok za gromozanski priliv denarja na osebni račun nekdanje Cobainove življenjske družice je kar njena odločitev, da pravice za uporabo 25 odstotkov Cobainovega kataloga proda newyorški založbi PrimeWave.

Na vrsto pridejo tudi znanstveniki
Na tretjem mestu "donosnih pokojnikov" najdemo prvega, ki ni deloval v svetu glasbe. To je stripar Charles Schulz, ki je v življenje priklical Snoopyja in njegovo druščino. Peterico pa skleneta John Lennon in - ta zaslužkar je verjetno najbolj zanimiv - Albert Einstein. K zaslužkom, na podlagi katerih nastaja Forbesov seznam, je namreč tudi dotok denarja, ki ga sproži podpis pogodbe za uporabo podobe osebe, ki je zaslovela s tem ali onim podvigom.