Lenart Krečič, saksofonist, razpet med Slovenijo in ZDA, se kot skladatelj loteva različnih projektov, vse od komornih zasedb do velikih džezovskih orkestrov. Foto: Cankarjev dom
Lenart Krečič, saksofonist, razpet med Slovenijo in ZDA, se kot skladatelj loteva različnih projektov, vse od komornih zasedb do velikih džezovskih orkestrov. Foto: Cankarjev dom

Kot skladatelj se loteva različnih projektov, vse od komornih zasedb do velikih džezovskih orkestrov. Svoje vrline, tako kompozicijske kot izvajalske, bo v torek, 27. januarja, v Klubu Cankarjevega doma pokazal z Big Bandom RTV Slovenija, ki ga bo tudi vodil. Program bo samo avtorski, nekatere skladbe bodo napisane prav za to priložnost. V goste je povabil izvrstnega bobnarja Gena Laka in basista Borisa Kozlova, na koncertu pa lahko obiskovalci pričakujejo še kakšno presenečenje, obljubljajo organizatorji.

Big Band RTV Slovenija deluje nepretrgano že od leta 1945 – najprej je deloval z imenom Plesni orkester Radia Ljubljana, pozneje se je preimenoval v Big Band RTV Ljubljana, po osamosvojitvi naše države pa v Big Band RTV Slovenija. Za začetke njegovega delovanja ima največ zaslug dirigent in skladatelj Bojan Adamič, ki je orkester vodil vse do začetka šestdesetih let prejšnjega stoletja.

Leta 1961 je za dirigentsko palico prijel mladi Jože Privšek, po njegovi upokojitvi leta 1991 pa so vodstvo orkestra prevzeli Lojze Krajnčan, Petar Ugrin, Milko Lazar, Emil Spruk, Tadej Tomšič in drugi. Umetniško je orkester med letoma 2002 in 2013 vodil Hugo Šekoranja, sicer dolgoletni saksofonist orkestra. Big Band RTV Slovenija ima od leta 2014 kolektivno umetniško vodstvo, ki ga sestavljajo glasbeniki orkestra Adam Klemm, Aleš Suša in Blaž Trček. Z Big Bandom RTV Slovenija so že nastopili številni tuji džezovski dirigenti in solisti.

Pred koncertom v Klubu CD bo Lenart Krečič z Big Bandom RTV Slovenija ta petek, 23. januarja, nastopil na odprtju Max Klub Jazz Festivala v Velenju.