Poleg violista in violinistra priznanje prejmejo tudi simfoniki RTV Slovenija. Foto: RTV SLO
Poleg violista in violinistra priznanje prejmejo tudi simfoniki RTV Slovenija. Foto: RTV SLO
Franc Avsenek in Vasilij Meljnikov sta letošnja Bettetova nagrajenca.

Gre za nagrado, ki jo podeljuje Društvo slovenskih skladateljev, z njo pa počastijo umetnike, ki so z izjemnim glasbenim delom slovenski glasbeni kulturi dali vsestranski prispevek. Nagrajenca bosta nagradi prejela na slovesni podelitvi v četrtek ob 18.00 na sedežu društva.

Tedaj bodo podelili tudi Bettetovo listino za leto 2005, ki jo prejme Simfonični orkester RTV Slovenija. V obrazložitvi lahko preberemo, da bodo priznanje prejeli za vrhunske umetniške dosežke in večkratno plodno sodelovanje s člani društva.

Franc Avsenek
Violist Franc Avsenek je bil član Slovenskega godalnega kvarteta in Klavirskega kvarteta RTV Ljubljana, zdaj je član Ljubljanskega godalnega kvarteta, s katerim je že dobil Bettetovo nagrado. Prav tako je umetniški vodja in ustanovitelj komornega orkestra Camerata Labacensis, podpisal pa se je pod tridelno Antologijo viole v skladbah slovenskih skladateljev (gre za tri zgoščenke komornih skladb za violo tridesetih slovenskih skladateljev).

Vasilij Meljnikov
Violinist Vasilij Meljnikov je bil med drugim tudi član sovjetskega državnega filharmoničnega komornega orkestra, od leta 1990 pa živi in ustvarja v Sloveniji. Sodeluje z mnogimi zasedbami in solisti ter poustvarja dela vseh stilskih obdobij in usmeritev, pogosteje pa izvaja dela slovenskih in ruskih avtorjev. Violinist je tudi koncertni mojster simfonikov RTV Slovenija, koncertni mojster Komornega orkestra KOS Društva slovenskih skladateljev ter vodja in koncertni mojster Komornega orkestra Solisti Internazionali.