Naslovnica dvojnega cedeja Minimum Maximum Foto: Dallas
Naslovnica dvojnega cedeja Minimum Maximum Foto: Dallas

Skupino Kraftwerk si je za vzor vzelo več generacij glasbenikov: konec sedemdesetih so jih preučevali post-punkovski napredneži, v osemdesetih je glas prišel do housa v Chichagu in Detroitu, v devetdesetih pa še do evropskega tehna. V Sloveniji jih ponavadi omenjamo v isti sapi z domačimi Laibach. Da pa slava Kraftwerkov ni le stvar preteklosti, dokazuje njihova lanska svetovna turneja. Ralf Hütter, Florian Schneider, Fritz Hilpert in Henning Schmitz so odigrali kar 69 koncertov, s katerimi so si prislužili tako priznanje kritikov kot navdušenje publike.

Spomini na koncerte po svetu
Turneja je že obrodila sadove: 6. junija bo tako izšel dvojni album Minimum Maximum, s katerim bomo lahko podoživeli dvaindvajset utrinkov z njihovih koncertov na Poljskem, Madžarskem, Japonskem, v Latviji, Estoniji, Rusiji, Franciji, Nemčiji, Veliki Britaniji in ZDA. In nenazadnje: vsi, ki so maja obiskali njihov koncert v ljubljanskih Križankah, bodo lahko znova uživali ob skladbi Planet of the Vision.

Poletni načrti
Kraftwerk bodo Minimum Maximum predstavili tudi na koncertni turneji, ki jo bodo konec maja začeli z dvema koncertoma v Washingtonu, 11. junija pa bodo v Benetkah odigrali svoj prvi evropski nastop. 13. junija bodo imeli koncert v Beogradu, 7. julija pa bodo obhod končali z obiskom Neaplja.