Skupino je leta 1980 iztirila smrt pevca Bona Scotta. Zamenjali so ga z Brianom Johnsonom (na levi) in posneli album Back in Black, do danes največjo uspešnico v svoji karieri. Foto: EPA
Skupino je leta 1980 iztirila smrt pevca Bona Scotta. Zamenjali so ga z Brianom Johnsonom (na levi) in posneli album Back in Black, do danes največjo uspešnico v svoji karieri. Foto: EPA

Avstralski heavymetalci so na svoji spletni strani včeraj objavili za marsikoga nadvse razveseljivo novico: "Čakanja je skoraj konec! Nov album s svežim materiala lahko pričakujete še letos." Skupina je trenutno zaprta v vancouvrskem studiu, kjer pesmi pilijo s producentom Brendanom O'Brienom, ki je v preteklosti sodeloval tudi s Pearl Jam, Stone Temple Pilots, Audioslave in Velvet Revolver. To bo prvi neantologijski plošček skupine po Stiff Upper Lip (2000), ki je potrdil njihov sloves največje zimzelene hardrock atrakcije na svetu. Lani so, denimo, izdali koncertni DVD Plug Me In s posnetki nastopov v sedemdesetih.

Kopriva ne pozebe
Verjetno je še prezgodaj, da bi napovedali spremljevalno koncertno turnejo, vsekakor pa upamo, da so brata Young (Angus šteje 52, Malcom pa 55 let) in Brian Johnson (60 let) še v tako dobri formi kot na prejšnji. Angus je takrat ostal zvest svojemu slovesu in po odru skakal v šolski uniformi, na dan pa so privlekli tudi "težko mašinerijo" - topove, ki so jih med pesmijo For Those About to Rock (We Salute You) dejansko sprožili.

AC/DC so v svoji karieri prodali že okrog 150 milijonov albumov. Plošča Back in Black je z 22 milijoni prodanih izvodov samo v ZDA še vedno drugi tam najbolje prodajani album. Njihove najbolj antologijske himne so You Shook Me All Night Long, Let There Be Rock, Whole Lotta Rosie in seveda Highway to Hell.

Skupina je zadnja leta zelo "mednarodna", saj so člani raztroseni po vsem svetu. Malcom in Angus Young sta razpeta med Veliko Britanijo in Avstralijo (Angus kar nekaj časa preživi tudi v domovini svoje žene, na Nizozemskem), pevec Brian Johnson in Cliff Williams imata stalno prebivališče v ZDA, bobnar Phil Rudd pa živi na Novi Zelandiji.

A. J.