Daniel Barenboim bo v vlogi dirigenta novoletnega koncerta Dunajskih filharmonikov nasledil Francoza Georgesa Pretra, ki bo koncert spet vodil prihodnje leto. Foto: EPA
Daniel Barenboim bo v vlogi dirigenta novoletnega koncerta Dunajskih filharmonikov nasledil Francoza Georgesa Pretra, ki bo koncert spet vodil prihodnje leto. Foto: EPA
Dunajski filharmoniki
Dunajski koncert je vedno razprodan. Srečneži se do vstopnic dokopljejo z žrebanjem. Foto: EPA
Grad Esterhazy
Baletniki bodo na koreografijo Vladimirja Malakhova zaplesali v gradu Esterhazy v Eisenstadtu.

Novoletni koncert Dunajskih filharmonikov, ki so ga prvič izvedli na silvestrski večer leta 1939, je neke vrste revija del skladateljev iz družine Strauß, ob uvodu v leto, ko se spominjajo 200. obletnice smrti Josepha Haydna (1732-1809), pa je bil na sporedu tudi 4. stavek Poslovilne simfonije (Abschiedssymphonie) tega klasicističnega skladatelja. Program je letos dopolnil tudi film, ki so ga predvajali v odmoru med obema deloma koncertnega programa. Gre za film, ki predstavlja evropsko kulturno prestolnico leta 2009 Linz.
Škandali in dobra dela Daniela Barenboima
Daniel Barenboim
, katerega glavna preokupacija od leta 1992 je funkcija glasbenega direktorja berlinske državne opere (Staatsoper) in berlinske državne kapele (Berlin Staatskapelle), je z dunajskim filharmoničnim orkestrom sodeloval že večkrat, vendar vedno v vlogi koncertnega pianista. Leta 1942 v Buenos Airesu rojeni Barenboim je ena najbolj spoštovanih osebnosti v svetu klasične glasbe. Cenijo ga tako kot pianista kot tudi kot dirigenta, pa tudi kot humanista in borca za človekove pravice. Skupaj s palestinsko-ameriškim akademikom Edwardom Saidom je tako Barenboim ustanovil tudi orkester West-Eastern Divan Orchestra, v katerem so mesto našli glasbeniki iz mnogo držav Bližnjega vzhoda. Tam, natančneje v Izraelu, je Barenboim pred leti poskrbel za pravi manjši škandal. Leta 2001 je namreč dirigiral na koncertu, na katerem so izvajali tudi dela Richarda Wagnerja, kar sicer ni bilo prepovedano, je bilo pa od leta 1938 razumljeno kot nespodobno.
Izseki iz programa
Wagnerja na novoletnem koncertu nismo slišali. Program je uvedla uvertura v opereto Johanna Straußa II. Noč v Benetkah (Eine Nacht in Venedig, 1883), v program družine Strauß pa se je vrinil še Španski valček (Valse Espagnole) Josefa Hellmesbergerja mlajšega. Vrhunec koncerta je bil seveda dodatek z Radeckim maršem in valčkom Na lepi modri Donavi.

Daniel Barenboim ni edini ključni akter letošnjega novoletnega koncerta, ki deluje v berlinski državni operi. Baletne točke, ki so jih v gradu Esterhazy v Eisenstadtu, kjer je kot dvorni kapelnik dolga leta deloval Haydn, izvedli plesalci dunajske državne (Staatsoper) in ljudske opere (Volksoper), je koreografiral intendant berlinskega državnega baleta Vladimir Malakhov.
Polona Balantič