Jure Cerkovnik. Foto: Cankarjev dom
Jure Cerkovnik. Foto: Cankarjev dom

Cikel so zagnali v Cankarjevem domu, na njem se bodo med poletjem v Klubu CD-ja zvrstili glasbeni, plesni in gledališki dogodki, obiskovalci pa bodo po dogodkih lahko druženje nadaljevali ob pijači na terasi nad mestom.

Cikel so v ponedeljek uvedli s koncertom Duo Dendrocopos. Nocoj bosta ob 21. uri oder zasedla Anja Bukovec na violini in Jaka Pucihar na klavirju.

Sorodna novica Mala terasa sredi Ljubljane: cikel uvaja Duo Dendrocopos

Prihodnjo sredo ob 21. uri bodo Klub CD preželi zvoki Jureta Cerkovnika, mladega klasičnega kitarista z razmahnjeno mednarodno dejavnostjo. Osrednja skladba sporeda v okviru Male terase je Nočna glasba Benjamina Brittena, eno najbolj kakovostnih del celotnega kitarskega repertoarja. Ob njem prepletajo večer meditativnih razpoloženj in lahkotnih plesnih oblik dela skladateljev, ki so bili tudi kitaristi – med njimi bomo prvič slišali neoromantično zastavljeno skladbo Nejca Kuharja.

Cerkovnik je koncertiral po mnogih evropskih državah ter v Aziji, sodeloval na različnih specializiranih festivalih, opisujejo v Cankarjevem domu. Med njimi so kitarski festivali na Dunaju, Zagrebu, Zürichu, Lucernu, Sarajevu, Acerri in mednarodni festival kitare v Postojni. Leta 2018 in 2019 je nastopil na turneji na Japonskem in v Tajvanu; februarja 2017 je debitiral na solističnem recitalu v Koncertni hiši, osrednjem dunajskem glasbenem prizorišču. Avstrijska prestolnica je bila odločilna za njegovo umetniško formacijo, saj je leta 2013 diplomiral na tamkajšnji Univerzi za glasbo in upodabljajočo umetnost v razredu Alvara Pierrija. Po mojstrskih študijih je sledilo izpopolnjevanje v razredu Andersa Miolina v Zürichu na tamkajšnji Visoki šoli za umetnost, kjer deluje od leta 2016 v različnih pedagoških vlogah.

Sorodna novica Pianist Urban Stanič v Kölnu osvojil drugo mesto

21. julija bo nastopil Urban Stanič, ki je pozornost široke domače javnosti spodbudil kot zmagovalec izbora za tekmovanje Evrovizijski mladi glasbeniki 2014 in prejemnik druge nagrade na zaključnem tekmovanju v Kölnu. Osvojil je mnoga prva mesta ter druge visoke nagrade na mednarodnih in državnih tekmovanjih. Na svoji umetniški poti je kot solist večkrat sodeloval s slovenskimi orkestri, kot sta Orkester Slovenske filharmonije in Orkester RTV Slovenije, še pojasnjujejo v CD-ju.

V Ljubljano med drugim v okviru cikla prihaja tudi ena izmed najbolj prepoznavnih newyorških zasedb tega stoletja pod vodstvom proslavljenega kitarista Marca Ribota, Ceramic Dog.

Kdaj in s katerim koncertom se zaključuje cikel Mala terasa sredi Ljubljane?

Vaše odgovore pričakujemo na naslov mmc-kultura@rtvslo.si do ponedeljka do 12. ure. Pripišite tudi, katerega od izvajalcev bi si najbolj želeli slišati v živo.

Podarili bomo dve vstopnici za koncert Jureta Cerkovnika 14. julija in dve za koncert Urbana Staniča 21. julija.

Splošna pravila sodelovanja v nagradni igri najdete tukaj.